2024. 18. Andrea, Ilma

Közélet

Kiállítás és előadások

Antal Tibor | 2018. Március 21. 13:55:36 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Szerdán délelőtt a Víz világnapja alkalmából (március 22.) A Magyar Duna – Tengerhajózás története címmel nyílt kiállítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának aulájában a Magyar Tengerészek Egyesületének gyűjteményéből.

 

 

A kiállítást Dr. Bíró Tibor dékán nyitotta meg, majd Bánáti Attila hosszújáratú tengerész kapitány a Magyar Tengerészek Egyesületétől tartott rövid áttekintést a magyar dunai és tengeri hajózás történetéről.

 

Parancsjelző

 

Ezt követően a nagyelőadóba vonult mindenki, ahol előbb Buzetzky Győző, a kiállítás szervezője tartott előadást Hajózás a Dunán és tengeren címmel. Hogy mennyire nem beszéltek össze Bánáti Attilával, az azon is meglátszott, hogy részben ugyanazt halhattuk, de aztán előkerültek legendás sztorik is a magyar tengerhajózás történetéből.

 

Buzetzky Győző előadása

 

Volt olyan hajónk is, melynek a szuezi válság miatt például egész Afrikát meg kellett kerülnie, hogy haza tudjon térni. Beszélt a magyar tengermellékről Fiuméről, és a két világháborúban részt vett magyar hajókról is, de a hajón szolgáló hajóinasok pontos napirendjével is  megismerkedhettünk.

 

 

Az előadás végén azonban elmaradt a happy end, ugyanis megtudhattuk, hogy az 1960-as évek végére, illetve a 1980-as évek elejére a teljes Duna – tengerjáró flottát eladták, a tengerjárókat pedig 2004-ig felszámolták. Ezzel 137 év után a magyar kereskedelmi tengerészeti lobogó eltűnt a világtengerekről.

 

Egy hajóharang 1959-ből

 

Buzetzky Győzőt Nagy László, a Bajai Kikötő ügyvezetője követte aki a Folyami hajózás napjainkban – Kikötők a Dunán témakörben tartott előadást. Mint a címből is kiderült az ügyvezető, aki a Dunai Kikötők Szövetségének elnöke is a mai mindennapokról beszélt, a kereskedelmi lehetőségekről, valamint részletesebben bemutatta a bajai kikötőt, mely az országban a nagyobbak közé tartozik.

 

 

Az előadások és a rövid szünet után a résztvevő középiskolások egy játék keretében bejárhatták a campust. A délutáni programban még filmvetítés szerepel, illetve az érdeklődők a zord időjárás ellenére személyesen is megtekinthetik a bajai kikötőt.

 

 

 

 

 


hozzászólok