2020. 2. Anita, Kármen

Vélemény

Hova járjunk iskolába?

Pittenauer Zoltán | 2018. Feburár 10. 08:56:20 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

HOVA JÁRJUNK ISKOLÁBA?

 

Tesszük fel a kérdést kora tavasszal, mikor közeledik az iskolai beiratkozás ideje. Nem ritkán okoz ez komoly fejtörést, esetleg felesleges stresszt a szülőknek, akik nyilván a legjobbat szeretnék a csemetének. Sok szempontot kell figyelembe venni, mérlegelni hiszen a döntés meghatározó lesz a gyerek következő éveiben. Szóval érdemes ezt alaposan átgondolni, utánajárni, rászánni az időt. Ahogy közeleg az április, úgy beindul a kampány az iskolák részéről is. Ilyen vagy olyan módon próbálják a vívódó szülőket a helyes döntésre sarkallni, az izgatott vagy kissé beijedt gyerekeket elkápráztatni. Ez természetes is, hiszen a legfőbb érték ugye a gyermek.

 

 

Személyesen átéltük ezt mi is, és egy fontos tapasztalatot szereztünk. Kompromisszumokat kell kötni. Sajnos minden szempontnak és mindenki igényének nem lehet megfelelni, olyan iskola nem létezik. Nyilván fontos az iskola közelsége, hogy kedves és elhivatott legyen a tanító, világos, tiszta és modern legyen a környezet, a kispajtások és a szülök is szimpatikusak legyenek, na és persze hogy az iskola használható tudást adjon és ne csak tanítsa, hanem nevelje is a gyereket. Lássuk be, hogy a fenti szempontokat csak részben tudjuk ellenőrizni, befolyásolni pedig még kevésbé.

Az iskolakezdés a gyerek számára az önállóság és elszakadás része, amely során megtanul új környezethez alkalmazkodni.  Mi abban tudjuk segíteni őket, hogy nem stresszeljük túl ezt a dolgot, mert ha a gyerek a szülőkön azt látja, hogy ez problémát, feszültséget okoz akkor ő maga is elbizonytalanodik. 

 

 

Én úgy gondolom, hogy a legtöbb amit tehetünk, hogy személyes tapasztalatot szerzünk. Menjünk el a kiszemelt iskolába és járjuk be a termeket, konyhát, mosdót, mert ez az amit tényleg le lehet ellenőrizni. Beszéljünk esetleg a tanítókkal személyesen is. Kisvárosban mindenkinek vannak közös ismerősei, szóval nem nagy szám eljutni a leendő tanítókhoz és megéri néhány szót váltani velük.  Saját tapasztalatból mondom, hogy érdemesebb nem a nyílt napon megtenni ezt, mert az pontosan arra van kitalálva, hogy az iskola a legjobb arcát mutassa. A nyílt napon általában minden szép és jó, a mosdóban van szappan, a bemutató órán használják az interaktív táblát és a tanítók kedvesek, mosolygósak. De mi a helyzet az év többi napján? Én például a nyíltnap után pár héttel bementem a kiszemelt iskolába és utánajártam, hogy valójában „mi van a színfalak mögött”. Beszélgettem is tanítókkal és számomra meglepő volt, hogy milyen őszintén válaszoltak még a kínosabb kérdésekre is. Feltűnt, hogy ők elsősorban nem az iskoláról, hanem a gyerekekről beszélnek és ez nekem nagyon tetszett. Örömmel vettem, hogy közel ugyanazt láttam és tapasztaltam, amit a nyílt napon, nem volt nagyobb átverés a dolog mögött. Szóval én úgy érzem jól választottunk, és remélem ez a helyzet nem is változik meg.

 

Pittenauer Zoltán

 

Portálunk vélemény rovata helyt szeretne adni olvasóink írásainak ezért várjuk cikkeiket szerkesztoseg@sugopart.hu címre.

A megjelent írások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik, azokért felelősséget nem vállalunk.

 

 

 

hozzászólok