2019. szeptember 17. Zsófia

Magazin

Új sztárja van a Sugónak

Antal Tibor | 2019. február 07. 19:52:31 | Utolsó frissítés: 7 hónapja

 

Nem mindennapi látványossága van Baján a Sugovicának, ugyanis pár hete egy hím mandarinréce csatlakozott a halászparti éhenkórász vadkacsa bandához.

 

Fotók:Pulai Zsóka

 

"A mandarinréce a fényes récék közé tartozik, amelyek tollazatuk fémfényéről kapták nevüket. A rendkívül szép formájú és tollazatú madár általában 41–49 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 65–75 cm. Különösen jellegzetes a hím, melynek jellemzője a vörös csőr, a szemek körüli fehér félhold alakú mintázat és a csőr alatti nagy terjedelmű vörös tollazat. Könnyen felismerhető zölden fénylő üstökéről, gesztenyebarna szakálláról, széles fehér szem fölötti csíkjairól, és feltűnően nagy narancssárga szárnytollairól, amelyek vitorlaszerűen felmerednek." - írja róla a wikipedia.

 

A madárral kapcsolatban megkerestük Kalocsa Bélát, az MME munkatársát, akitől megtudhattuk, hogy bár a mandarinréce jó repülő, mégis kizártnak tartja, hogy Kelet - ázsiai élőhelyéről jött volna el hozzánk. Mivel sokan tartják hobbiállatként, jóval valószínűbb, hogy  megszökött valahonnan. Egyébként máskor is volt már rá példa, hogy egy - egy példány felbukkant Baján.  A kis mandarinréce gyorsan nagy népszerűséget vívott ki magának, főleg a családosok körében, de a napokban több óvodás csoport is meglátogatta. Bár a szokásos ételosztásoknál nagy a konkurencia, ám kisebb termete ellenére nem kell félteni a kacsák között, ugyanis feltűnően harciasnak, határozottnak tűnik, ha betevő falatját látja veszélyben.

 

Ilyen, ha felbosszantják

 

A halászparti vadkacsabanda, egyébként eddig is nemzetközi volt, hiszen négy éve két Cayuga réce is csatlakozott hozzájuk, amelyek közül egy még mindig tagja a társaságnak.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment