2020. Október 22. Előd

Magazin

Hatalmas kacsák a Halászparton!

Antal Tibor | 2015. Január 07. 14:20:46 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Aki az állatokat szereti, rossz ember nem lehet. Persze ez nem feltétlenül így van, mindenesetre a téli hónapok alatt sokan szoktak madáretetőket kihelyezni, hogy az éhező és a hideg miatt legyengült állatok táplálékhoz jussanak. Meg hogy a gyerekeknek is nagy élmény, amikor az ablakon kinézve látják, mennyi éhes madár száll arra az etetőre, amire ők szórták ki a sokszor életet jelentő magokat.

 

De élnek nagyobb testű madarak is városunkban. Vadkacsákból rengeteg van vizeinkben, és néha pár hattyú is betéved a Sugovicába, a környék nyugodtabb élőhelyein  pedig (Dávod, Szeremle) rendszeresen letáboroznak télvíz idején.

Ezek a madarak rajonganak a kenyérért, és az etetésük egy rendszeres program a kisgyerekes családoknak, de szokott jönni mindenki, aki szereti az állatokat, és nem tudta betermelni a hasába az összes megvásárolt pékárút.

Nos pár napja 2 furcsa madárra lettünk figyelmesek. Kicsit nagyobbak egy átlag vadkacsánál, és a szinezetük is kicsit más. A  feltett kép hatására a találgatás megkezdődött az interneten.

 

 

Két kacsa láthatólag sokkal nagyobb a többinél.

 

A megoldást egy szakembertől, Kalocsa Bélától kérdeztük meg.

Ezt a fajtán Kajuga (Cayuga) récének hívják.

 

 

Teszteltük az étvágyát egy kis karácsonyi maradékkel, és elmondhatom, hogy nem hazudtolta meg termetét. Sőt, mint a videón is látszik  egy kisebb zajra amire a legtöbb vadkacsa elrepült, ők természetesen maradtak, és ettek tovább.

 

 

 

Ha a képek és a videó alapján valaki kedvet kapott egy kis kacsaetetésre, az a különös példányokat megtalálja nap mint nap a Sugovica halászparti szakaszán. Persze a  többi kolónia is könnyen rávehető egy össznépi kenyérfalásra.

hozzászólok