2019. április 21. Konrád

Magazin

Rétisas támadás: Nem Tóbiásékkal történt

gemenczrt.hu | 2018. június 11. 22:32:56 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

17 óra 15 perc

 

Szombaton számoltunk be róla, hogy a Gemencben egy rétisas támadott meg egy bekamerázott fekete gólya fészket, és elpusztította a három fiókát. Arról is írtunk, hogy ez a fészek nem azonos azzal, melynek történéseit mindenki nyomon követheti az interneten. Viszont több országos portál ennek ellenkezőjéről számolt be, így a Gemenc Zrt kiadott egy sajtóközleményt.

 

Videó a támadásról:

 

 

Sajtóközlemény  - Baja, 2018. június 11.

 

Nem Tóbiásék három feketególya - fiókáját támadta meg egy rétisas. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajló kutatási projekt keretében egy másik feketególya-pár mindennapjait is kamera figyeli, a felvételeket azonban csak rögzítik, de nem továbbítják az internetre. Ennél a fészeknél történt a rétisas támadás és a fiókák elvesztése.

 

 18 óra 11 perc

 

Tóbiás és Sára, a két gemenci fekete gólya és három fiókája jól van, erről bárki megbizonyosodhat a Gemenc Zrt. honlapján megtekinthető élő internetes adásban. a . Egy másik feketególya-pár fiókái lettek az áldozatai egy rétisas támadásnak. Az eset fontos információt szolgáltat a tudósoknak, kutatóknak, ornitológusoknak, valamint az erdészeknek is.

 

Először sikerült dokumentálni, hogy egy rétisas ilyen módon szerzi be a táplálékát. Több közvetett jel (pl.: kifosztott fekete gólya fészekben talált sastoll) alapján eddig is feltételezték a kutatók, hogy ilyen jellegű esemény előfordulhat, azonban a teljes bizonyossághoz a mostani gemenci felvételekre volt szükség. A rétisasok általában halakkal táplálkoznak a Gemenci ártér vizes élőhelyein. A gólyafészket kifosztó középkorú, ereje teljében lévő rétisas feltehetőleg eredménytelenül próbált halászni, ezért támadta meg a feketególya-fiókákat. Közel két órán keresztül próbálta távol tartani a fészektől a betolakodót az egyik szülő, azonban a sas végül elzavarta, majd elpusztította a három fiókát.

 

 19 óra 1 perc

 

A Gemenc Zrt. számára fontos a be nem avatkozás elve, hiszen a madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessék meg az érdeklődők. A webkamerákat megfigyelő szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt. Ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp sem célja beavatkozni az erdőgazdaságnak.

 

Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, fokozottan védett állatok, e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fönn.

 

TÓBIÁSÉK WEBKAMERÁJA:

http://gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment