2019. február 23. Alfréd

Közélet

A szombati felhőszakadás margójára

Goda Zoltán | 2018. június 11. 11:59:25 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

A szombati felhőszakadás margójára:


A városra az elmúlt napokban több hullámban összesen 81,7 mm csapadék hullott, szombaton a város számos pontján térdig érő víz állt. Mindenki azon izgult, hogy ez a tekintélyes vízmennyiség minél hamarabb elvezetésre kerüljön, azaz igyekeztünk minél hamarabb megszabadulni tőle. Némi számolgatással kiderül, hogy hozzávetőlegesen kétmillió (!) köbméter vízről van szó. Ez csak kicsit több, mint a város éves ivóvízfogyasztása!

 

Bara lakótelepen kritikus volt a helyzet


Ha olyan ügyesek lennénk, hogy ezt a vízmennyiséget valahol elraktározzuk, akkor valamivel több, mint egy évre le lehetne állítani a vízmű kútjait. De ne álljunk meg itt!
Ha a város utcáira hulló éves csapadékmennyiséget el tudnánk raktározni, kb. 8-9 évig el tudná látni a lakosságot. Ha a teljes hazai víztermelést (lakosság, ipar, mezőgazdaság) a lakosságra vetítem, akkor kiderül, hogy egy lakosra évi 71 m3 felszín alól kitermelt víz jut. Baja városra összesen 2.700.000 m3, azaz az éves csapadékmennyiség még így is ötszöröse a vízigényünknek.

 

A Dózsa György utca Fotó:Geiger László


Nyilvánvalóan ezek csak számok, de el kellene indulni feléjük. A csapadékvíz otthoni gyűjtésével, a zöldfelületek méretének jelentősebb növelésével, "zöld tetők" alkalmazásával a klímaváltozás sem fájna annyira. Sőt, a légkondiknak sem kellene egész nyáron naphosszat zümmögniük, ezzel további jelentős mennyiségű villamos energia is megtakarítható lenne...de most itt megállok. 

 

Facebook galériánk:

https://www.facebook.com/pg/sugopartihirek/photos/?tab=album&album_id=2210562072317166

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment