2024. December 24. Ádám, Éva

Magazin

Zarándokhely Újpest szurkolók számára

Antal Tibor | 2018. Június 11. 10:17:59 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

50%-osra sikerült a második alkalommal megrendezett nyitott hétvége a Vodicai Levendulásban, hiszen szombaton az éjszakai és délelőtti nagy esőzésnek köszönhetően elmaradt a program, de legalább nem kellett a virágzó növényeket meglocsolni. Vasárnap délután aztán végre megnyitotta kapuit a birodalom, és sokan kíváncsiak is voltak a nem mindennapi látványra. Köztük rengeteg amatőr fotós, akiket a méhek és dongók sem zavartak, hiszen az ünnepnap ellenére keményen dolgoztak.

 

Ehhez hasonló levendulás  portréfotókat is készíthettek a látogatók vasárnap.

 

Mint  Dr. Nagyné Vácity Eszter gazdaságvezetőtől megtudhattuk, jelenleg több mint 2.5 hektáron termelnek levendulát, de hamarosan a nagy igény miatt a teljes termőterületet beültetik, ami majdnem 9 hektár.

 

 

A gazdaság egyébként az Újpest szurkolók számára is zarándokhely lehet, hiszen lila és fehér virágú növények is megtalálhatóak ráadásul a klub színvilágának megfelelően elkülönítve egymás mellett. Különböző nemesítésű növényekről van szó, melyeknek  kicsit más az illatuk, és ezért más a belőle készült illóolaj karakterisztikája is. Az itteni növények 99 %-ból egyébként illóolaj készül, illetve van a lepárlásnak egy mellékterméke az aromavíz. Ennek is nyugtató, lazító, görcsoldó, hűsítő  hatása van, mint az illóolajnak de lehet használni égési sérülésekre, és csípésre is.

 

Sokan kilátogattak fotózkodni és megcsodálni a látványt.

 

A nyitott nap, mint ahogy hirdették is nem szedd magad jellegű volt, viszont a bejáratnál lehetett csokrokat vásárolni. Emellett levendula szörpöt is árultak. Idén a meleg tavasznak köszönhetően a szokásosnál korábban köszöntött be a virágzás, így az aratás a nyitott hétvégét követően hétfőn megkezdődött. Egyelőre kézi erővel vágják le a virágokat, de a távlati tervekben egy kombájn beszerzése is szerepel.  A szedés után a párlás is azonnal megkezdődik. Pálinkát azonban nem lehet főzni a növényből, ízesíteni viszont lehet vele.

 

 

Tekintse meg a cikkhez kapcsolódó fotógalériánkat a Facebookon!

https://www.facebook.com/pg/sugopartihirek/photos/?tab=album&album_id=2212964625410244