2021. 20. Fábián, Sebestyén

Magazin

Megtaláltuk a lakatokat

Antal Tibor | 2018. Június 05. 17:15:51 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Vasárnap számoltunk be arról, hogy határidőre befejeződött Baján a Türr István Emlékmű felújítása. Két  lécet azóta kitörtek fent a körpadból, de ez pótolva lesz.

 

Korábbi cikkünk:

https://sugopart.hu/kozelet/ilyen-lett-a-turr-emlekmu

 

Ennek kapcsán a sokak számára legfontosabb kérdésekre akkor még nem tudtuk a választ. A legtöbben ugyanis arra voltak kíváncsiak, hogy mi lett a több mint 1000 lakattal, amit a szerelmespárok az évtizedek alatt a kilátó kovácsolt vas kerítéséhez erősítettek. Ezzel kapcsolatban össze is csaptak a felek fórumunkon. Többen úgy gondolják nem lett volna szabad eltávolítani őket, mások szerint viszont szükségszerű volt ez a megoldás.

 

Pár hete még így nézett ki az emlékmű

 

Többen tippeltek arra, hogy beolvasztották őket, vagy leadták valamelyik vaskereskedésbe, pedig nem erről van szó. A zárszerkezetek sorsáról Hódos Zoltántól, a felújítást végző Preceptum Kft ügyvezetőjétől érdeklődtünk.

 

A lakatok egyenlőre várják sorsukat

 

– Négy ember másfél napi munkájába telt, mire le tudtuk szedni az összes lakatot, illetve egyet nem is tudtunk eltávolítani. Volt olyan, amire csak rá kellett ütni, és egyből lejött, de a többséget sajnos le kellett vágni flex-szel vagy erővágóval. Nagyon sok korrodálódott, amik elszínezték az emlékművet, amit teljesen el sem lehet távolítani róla. A lakatok összsúlya kb. 250 kg, és az egyik telephelyünkön egy műhelyben vödrökben tároljuk. De természetesen nem ez lesz a végleges helyük.

 

Rita és István emléke egyben maradt

 

Hamarosan a város ki fog alakítani egy helyet, ahová az elkövetkezendő időkben szabadon elhelyezhetőek lesznek a szerelmes párok lakatjai. Információim szerint ezt a Türr emlékmű közvetlen közelébe tervezik.

 

 

De a levágott lakatokat természetesen erre a kerítésre nem lehet már feltenni. Ezek valahogy ömlesztett formában lesznek ugyanott egy vitrinban vagy hasonlóban kiállítva. De akiknek nem tetszik ez a megoldás, azok haza is vihetik a maguk emlékét. Erre később lesz lehetőség. amire meg lesznek hirdetve időpontok.

 

A bicajzár is elvihető lesz

 

Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy aki párjával érkezik hogy saját lakatját hazavigye, az jobban teszi, ha az esetleg korábban mással közösen elhelyezetteket nem akkor keresi, mert az az álmoskönyvben nem sok jót jelenthet számára.

 

 

 


hozzászólok