2018. július 16. Valter

Magazin

Madárgyűrűzéssel zárták az évet

Antal Tibor | 2017. december 31. 09:51:01 | Utolsó frissítés: 6 hónapja

 

 

December 30-án szombaton délelőtt madárgyűrűzést tartott a Magyar Madártani Egyesület és a Bajai Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület Baján a Petőfi - szigeti Turisztikai központ mögötti / melletti madáretetőnél. Az esemény meghirdetését követően sokan kérdezték, hogy ez pontosan hol van, hiszen először szerettek volna menni, és nem tudták hol lehet jelentkezni. Nos, a legkönnyebb úgy lehet megközelíteni a helyszínt (és hogy a befogást ne zavarjuk), hogy a Turisztikai központ mögött a rendezvény tér szélén kell befelé gyalogolni, és a Turisztikai Központ oldalában látható az etető, a gyűrűzés pedig a rendezvény tér szélén szokott lenni.

 

Az etető és mellette a háló, amibe már akadtak madarak

 

Az akció most is népszerű volt, hiszen 55-en látogattak le, főkent kisgyermekes családok, hiszen a bemutató célja is elsősorban, hogy a gyerekek megszeressék az állatvilágot, és tudják hogy milyen sok féle énekes madár él a szomszédságunkban. Volt belőlük bőven szombaton is, hiszen a háló összesen 52 madarat fogott. Közülük 2 már viselt gyűrűt, a többi pedig most kapott. A leggyakoribb a széncinege volt, de akadt kék cinege, fenyőpinty, csuszka, nagy tarkaharkály, és meggyvágó is.

 

 

A madarakat a gyűrűzés előtt kis zacskókba rakják, melyeket a gyerekek gondjaira bízzák, és a gyűrűzést követően meg is lehet őket simogatni. Ez mellett matricákat is kaptak a résztvevők.

 

Szüret

 

Itt szembesülhetnek a csemeték azzal is, hogy kismadarak néha csípős kedvükben vannak. Mint Kalocsa Bélától megtudhattuk, a tervek szerint minden téli hónapban legalább egy gyűrűzést terveznek a szigetben, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

 

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment