2024. 20. Rafael

Magazin

A show-nak folytatódnia kell

Antal Tibor | 2023. Augusztus 13. 07:51:42 | Utolsó frissítés: 10 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Pénteken és szombaton ismét nagy érdeklődés mellett rendezték meg immár hatodik alkalommal az Őrült Hajók Versenyét a hartai Duna – parton, amire másodszor voltunk hivatalosak. Sajnos az idei évben egy tragédia is beárnyékolta a jeles eseményt, amiről szombaton az eredményhirdetést követően az egyik főszervező, Szöllősi Rafael is könnyeivel küszködve tudott csak beszélni. Pénteken este ugyanis a P. Mobil együttes technikusa, Goletz Géza, aki 40 éve kíséri a zenekart és élete volt ez a tevékenység a színpadi beszerelés közben rosszul lett, összeesett és meghalt, hiába küzdöttek hosszú időn át életéért, hiába próbálták újraéleszteni, nem tudták megmenteni az életét. Az aznapi program ezzel véget ért, a P. Mobil szombati koncertjét elhunyt barátjuknak ajánlotta, valamint megígérte visszatér Hartára pótolni a fellépést. Egyrészt Géza emlékének adózva, másrészt a közönség miatt is. Mert ahogy a főszervező is mondta, a Queen népszerű dalából idézve: a show-nak folytatódnia kell. Aki bővebben akar olvasni a sajnálatos esetről az itt megteheti.

Barbie-ék is ott voltak

Szombaton is volt dolga az egészségügyiknek. Egy kislány eszméletét vesztette még mielőtt a bejárathoz ért volna. A látogatók riasztották az egészségügyi szolgálatot, akik az elsődleges segítség után már öntudatánál vitték el a helyszínen jelenlévő mentőhöz. Ebből is látszik mennyire fontos egy nagyobb rendezvénynél a megfelelő egészségügyis jelenlét biztosítása. Ennyit a rosszról, beszéljünk inkább arról, hogy a Hartáért Egyesület csapata idén is milyen remek fesztivált hozott össze a kis településen.

Igen, ez egy ütvefúró

Két éve voltunk először Hartán az Örült Hajók Versenyén, és látva a lelkesedést, a vidám hangulatot valamint a nagy érdeklődést egyből megfordult a fejünkben, hogy egy hasonló rendezvényt, persze nem pont ugyanilyet talán a Sugovica is elbírna. Erre nem harapott rá senki, így most inkább próbálunk egy kis kedvcsinálót csinálni, hátha jövőre már bajai alakulatokat is láthatunk a mezőnyben, hiszen nálunk is vannak vízen járó bohém emberek bőven, akiknek a Dunát nem kell bemutatni.

A verseny lényege, hogy a csapatoknak építeni kell egy “hajót” ami semmilyen átlagos vízi járműhöz nem hasonlíthat, és a rendezvény honlapján pontosan meg is vannak határozva lehetséges paraméterei. Van egy külön gyorsasági futam is az egységeknek, azonban a hat napos adriai vitorlázást, ami a fődíj nemcsak a gyorsaságon múlik. Pontozzák a résztvevők őrültségét, kreativitást, kivitelezést, és az ügyességi feladatokban mutatott teljesítményt. Ezekhez a feladatokhoz tartozott, hogy hajózás közben adott távolságról teniszlabdákkal be kellett találni vödrökbe ami szinte senkinek sem sikerült, meg kellett kerülniük árral szemben egy bóját.

Teniszlabda dobálás közben is becsúszott néha egy kis malőr

De nemcsak vízi feladatok voltak, hanem a szárazföldön is bizonyítani kellett. Egy párhuzamos deszkán lábpántokba bújva összehangoltan kellett lépkedni az alkalmi alakulatoknak, és megtenni 15 métert ami nem mindenkinek volt egyszerű.

Majd zárásként egymásnak háttal ülve vakon kellett egy 10 literes vödörben láncszerűen vizet hátraönteni, ami persze többször a társ nyakában landolt. Az így kialakult összpontszám alapján került ki az idei győztes.

Ez mondjuk nem volt a legpontosabb öntés

Mindezt egybevéve az idén a Shrek csapat bizonyult a legjobbnak, akik nem kezdők úgymond a szakmába, hiszen a tavalyi évben páran közülük már vitorláztak az Adrián. Nem csoda nagy gondot fordítottak a kivitelezésre, ötletes volt hajójuk, jelmezük, és nem mellékesen gyorsak is voltak.

A győztes hajó

De tulajdonképpen mind a 17 egység győztes volt, aki elindult és megmérettette magát ezen a viadalon. Szervezők különdíjakat is kiosztottak, a legőrültebb, a legfiatalabb, és a legidősebb gárdának is jutott elismerés. A Kecske utcai Nyuggerek csapata kapta a legnagyobb tapsot a közönségtől célba érkezésükkor, akik rendszeres részvevői a versenynek, és átlagéletkoruk 70 év felett van.

Úton a Nyuggerek

De nemcsak a hajóversenyről szólt az esemény, hanem rengeteg kiegészítő program is várta az érdeklődőket. A gyerekeket játszóház, kézműveskedés, arcfestés,ugrálóvár, labirintus, habparty várta, valamint hajókat lehetett barkácsolni, melynek építésébe a szülők is besegíthettek. A legjobb alkotások itt is díjazva lettek.

De nem hiányzott a sörsátor, a gasztronómiai élmények sem, a koncerteket pedig szombaton már megtartották. Mindezt a kétnapos bérletesek 6 ezer, a csak szombatra jegyet váltók 3500 forintért tekinthették meg. Diákok és nyugdíjasok 2000 forintért mehettek be, a 14 év alattiak pedig ingyenesen. De a büféárak egyáltalán nem voltak az egekben.

A győztes csapat

Összességében ismét egy nagyon hangulatos fesztiválon vehettünk részt Hartán, de az élet megmutatta, hogy egy ilyen jól összerakott rendezvényt is mennyire be tud árnyékolni. A szervezők azonban gyorsan nehéz, de jó döntéseket hoztak, és a szombati nap már olyan volt amit mindenki várt. Az időjárás mondhatni tökéletes volt, a Duna vize sem túl hideg, a show pedig ezúttal is sok arcra csalt gyakran mosolyokat. Mert a show-nak ugye folytatódnia kell. Így feltehetően jövőre is meg fogják rendezni augusztus második hétvégéjén az immár jubileumi tizedik Őrült Hajók Versenyét Hartán.

A legfontosabb: a sör megvan

Facebook galériánk itt látható.

hozzászólok