2024. 20. Rafael

Magazin

Rugalmas munkavégzési formák: A távoli munkavégzés, szabadúszó és szerződéses megállapodások előnyei. A Jooble összesítő elemzése

| 2023. Augusztus 02. 08:06:12 | Utolsó frissítés: 11 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A rugalmas munkavégzés a koronavírus-járvány időszakában lett kiemelten népszerű, azonban sok cég megtartotta ezt a jó szokást a pandémia lezárását követően is, és felfedezte a rugalmas munkarend valódi előnyeit. Ismerjük meg együtt, miért érdemes ilyen rugalmas lehetőségeket keresni

A rugalmas munkavégzés a vállalatok és az alkalmazottak számára egyaránt előnyös lehet, amit szerencsére már mindkét fél belátott. 2021 szeptemberében az amerikai alkalmazottak 45%-a már részben vagy teljesen otthonról dolgozott – még akkor is, ha egyes vállalatok a koronavírus-járvány lecsengésével igyekeztek visszatérni a régi irodai környezetbe. Gondoljunk csak bele, ez az amerikai munkaerő közel fele! Több állás Pécs környékéről is arról árulkodik, hogy ez a tendencia Magyarországon is érvényes maradt. A vállalatok belátják, hogy a munkaerő fenntartása, az irodák bérlése és az egyéb kiadások valójában feleslegesek, ha a munkavégzést meg lehet oldani más körülmények között. A Jooble álláskereső portál összegyűjti azokat a munkalehetőségeket, amelyek megfelelnek az egyes keresési feltételeknek: akár helyi keresést választunk, akár távoli munkavégzés kategóriát adunk meg, a Jooble releváns ajánlatokkal várja azokat, akik néhány kattintással szeretnének munkát keresni.

Jooble: mi is az a rugalmas munkavégzési forma?

A rugalmas munkabeosztás röviden figyelembe veszi az alkalmazottak munkán kívüli igényeit, segítséget nyújtva abban, hogy a munkavállalók egyensúlyt teremtsenek a személyes és a szakmai kötelezettségek között. Ez a cikk elmagyarázza, mi is az a rugalmas munkavégzés, és leírja a rugalmas munkavégzés leggyakoribb típusait.

Mit jelent a rugalmas munkarend?

A rugalmas munkafeltételek olyan foglalkoztatási lehetőségek, amelyek jelentős mozgásteret biztosítanak az alkalmazottaknak. Például lehetővé teheti, hogy a munkavállalók akkor kezdjék és fejezzék a munkát, amikor nekik kényelmes. Emellett a rugalmas munkaszervezési programokban részt vevő munkavállalók logisztikai segítséget is kaphatnak gyermekgondozási és idősgondozási szolgáltatások formájában.

A Jooble álláskereső portálon az állás Barcs linkre kattintva számos lehetőség elérhető azok számára is, akik rugalmas munkavégzést keresnek. Hogy milyen munkavégzési forma a leggyakoribb, a cikk következő bekezdéseiben felsoroljuk:

  • Flextime

A ‘rugalmas idő’ egy olyan beosztás, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy önállóan válasszák ki a munkavégzés kezdetét és végét, vagyis akkor kezdenek, amikor akarnak. Azt mindenképp érdemes figyelembe venni munkakereséskor, hogy ezek a vállalatok legtöbbször egy minimum óra mennyiséget elvárnak. A Gartner 2021 Digital Worker Experience Survey kutatása alapján a válaszadók több mint 40%-a gondolta úgy, hogy a rugalmas munkaidő segít jobban teljesíteni a munkában. ‍

  • Részmunkaidős állás

A részmunkaidős munkavégzéskor a munkavállaló heti 40 óránál kevesebbet dolgozik, és az előírt munkaidő általában fix. Ezek a szerepkörök gyakran úgy vannak kialakítva, hogy vonzzák a diákokat, szülőket és más olyan dolgozó lakosságot, akik nem akarnak vagy nem tudnak teljes munkaidőben dolgozni.

  • Távmunka

A távmunka olyan munkabeosztást jelent, amely nagyobb rugalmasságot biztosít az alkalmazottaknak a munkavégzés helyszínének kiválasztásában. A távoli munkavégzési megállapodás lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy megválasszák, hol dolgoznak, ahelyett, hogy elköteleznék magukat egy helyen. 

  • Szabadúszó

A szabadúszók olyan, mintha mindig home office-ban dolgoznának, csak azokkal, akikkel ők szeretnék és annyit, amennyi időt rá szánnak. A szabadúszók általában önállóan tevékenykednek és egyedül keresik a cégeket, akiknek projekteket bonyolítanak le. 

  • Szerződéses megállapodás

Szerződéskötéskor a munkavállaló és a munkaadó fix, konkrét megállapodást ír alá, amely határozottan leírja a kötelezettségeket és az elvárásokat. A szerződéskötést a szabadúszók is gyakorolják, ami nagyon fontos az önálló munka “levédése” szempontjából. 

A rugalmas munkaszervezés előnyei

  • Jó teljesítményt nyújtó alkalmazottak bevonzása

A rugalmas munkabeosztás növeli a potenciális munkavállalók számát a vállalatnál. Például egy távmunka-megállapodás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy magasan képzett és tapasztalt tehetségeket alkalmazzanak, még akkor is, ha a világ különböző pontjairól származnak.

  • A hiányzások csökkenése

A rugalmas megállapodások segíthetnek a vállalkozásoknak csökkenteni a hiányzások arányát azáltal, hogy lehetővé teszik az alkalmazottaknak, hogy otthonról dolgozzanak olyan körülmények között, amelyek miatt kevesebbszer jelentenek például beteget.

  • A stresszkezelési képesség növelése

A hagyományos munkakörülmények közötti munkavégzés hihetetlenül megerőltető lehet, különösen, ha a dolgozók más kötelezettségekkel is szembe néznek, mint a család vagy bármi más. Az állandó munkahelyi nyomás növelheti az alkalmazottak stressz szintjét, ami néha kiégéshez, valamint mentális és fizikai egészségügyi problémákhoz vezethet. A rugalmas munkavégzési lehetőségek csökkentik a stressz felgyülemlését.

A rugalmas munkavégzés egyre népszerűbb lett a világ minden táján, hiszen szélesebb teret ad a személyes kibontakozásra. A munka és a magánélet egészséges egyensúlya sokkal könnyebb akkor, amikor a munkahely rugalmas bizonyos kérdésekben, legyen szó rövidített munkahétről vagy home office lehetőségről.

hozzászólok