2018. február 21. Eleonóra

Magazin

A demokráciát is tanulni kell

Zentrum.hu | 2017. december 05. 16:29:53 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Miként vehetnek részt hazánk nemzetiségei a parlamenti és a helyhatósági választásokon?

 

Ez volt a mottója a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában a 11. és 12. osztályos diákoknak tartott „választási” projektnapnak. Ennek keretében a tanulók megismerhették a magyarországi választási rendszer alapjait.

 

 

Miként vehetnek részt hazánk nemzetiségei a parlamenti és a helyhatósági választásokon? Erre a kérdésre egy választási szimuláció segítségével kaptak választ, miközben játékos módon végigvették a választási folyamatot. Szervezeteket alapítottak, jelölteket állítottak, programokat terveztek, választási plakátokat, szórólapokat és szavazócédulákat készítettek, választási beszédeket írtak, ezeket a listavezetők az aulában – természetesen német nyelven – el is mondtak.

 

A kampány

 

Ezt követően mindenki leadhatta a szavazatát, és a legjobb négy jelöltet beválaszthatta a „Diákok Nemzetiségi Önkormányzatába”.

 

 

A szavazatszámlálás alatt az érdeklődők pódiumbeszélgetést hallhattak Ritter Imrével. A magyarországi német parlamenti szószóló többek között arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata saját listát állít a 2018. évi parlamenti választásokon abban a reményben, hogy sikerül egy képviselőt juttatnia a Parlamentbe.

 

 

Ehhez az első lépés, hogy minél többen regisztráltassák magukat a nemzetiségi választási névjegyzékbe.

 

(Magyarra fordította: Ambach Mónika)Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment