2018. február 21. Eleonóra

Magazin

Esküvői ereklyék 1928-ból

Türr István Múzeum facebook oldala | 2017. december 06. 09:19:14 | Utolsó frissítés: 1 éve


A bajai idősek otthonának lakója, a hamarosan 89. életévét betöltő Andruska Katalin (1928) adománya révén egyedi műtárggyal gyarapodott a Türr István Múzeum néprajzi gyűjteménye.

 

Andruska Katalin


A puhafa deszkákból asztalosmester által készített, oldalain és tetején antik faragott díszekkel ellátott, faerezetet utánzó festésű, üvegezett fadobozban a házasságkötés szokáskörének jellegzetes tárgyai találhatóak: a menyasszony koszorúja, a vőlegény bokrétája, valamint az ifjú pár esküvői fényképe.

 


A tárgyegyüttest 1928-ban állították össze, ugyanis az ajándékozó szülei, a nagybaracskai Andruska József (1907–1934) és a dunaszekcső-szigeti (ma: Dunafalva) Jámbor Katalin (1909–1980) 1928. január 20-án kötöttek házasságot. Az adatközlő visszaemlékezése szerint a római katolikus szülők az egyházi esküvőjüket Dunaszekcsőn, a menyasszony templomában, a lakodalmi mulatságot pedig a vőlegény otthonában Nagybaracskán tartották.
Az utólag színezett fényképen feltűnik, hogy a menyasszony nem fehér ruhában, hanem sötét bársony szoknyában és kabátban, bütykös harisnyában, nyakában pénznyakékkel, kezében zsebkendővel, rózsafüzérrel esküdött. A férj bokrétájáról lelógó hosszú rózsaszín szalagokat a díszdoboz két oldalára tűzték fel.

 


A hasonló céllal készített üvegajtós szekrények hátlapjára leginkább akasztókarikát rögzítettek, amellyel a tárgyat a tisztaszoba falára, olykor a két utcai ablak közé akasztották a tulajdonosok. A bajai múzeum új szerzeményén nem találunk függesztésre utaló nyomokat, az adatközlő elmondása szerint az emléktárgyat egy könyves állvány tetején tárolták.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment