2020. 10. Zsolt

Közélet

Soros volt a soros Baján is

Antal Tibor | 2018. Feburár 07. 20:00:39 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A január 25-i testületi ülés elején rögtön a köszöntések után  sürgősséggel tárgyalták a képviselők az illegális bevándorlás és a bevándorlás-szervező irodák megnyitásának elutasításáról szóló előterjesztést. Alaphelyzetben az Országgyűlés szokott hasonló témákkal foglalkozni, a helyi testületek elsősorban az önkormányzat hatáskörébe tartozó feladatokról döntenek. 

 

 

Mint a sürgősségi előterjesztésből megtudtuk, Fercsák Róbert polgármester is részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetségének polgármesteri egyeztetésen.  Itt jegyeznénk meg, hogy bár a 2010-es önkormányzati választáson Zsigó Róbert  kampányában szerepelt, végül mégsem lett  Baja megyei jogú város.

 

Sőt Zsigó végül országgyűlési képviselőként ellene is szavazott. Erről Ikotity István LMP-s bajai országgyűlési képviselő Tiszta lap című kiadványának 3. oldalán olvashat. (katt a linkre.)

 

Visszatérve alaptörténetünkre, a polgármesteri egyeztetésen  határoztak arról, hogy országszerte minden nagyobb városban beterjesztik a polgármesterek ezt az előterjesztést az adott testületek elé. A szóban forgó előterjesztésben többek közt szerepel, hogy Soros György bevándorlás szervező irodákat akar nyitni a vidéki városokban, és több százezer dollárt oszt szét, hogy erősítse vidéki hálózatát, hogy Brüsszelben gőzerővel folyik a Soros – terv végrehajtása, és hogy Soros György a spekulációs ügyletekből szervezett vagyonából felvásárolja a civil szervezeteket. Mivel a polgármester szerint ez Bajára is nagyon veszélyes, ezért sürgősséggel javasolta az előterjesztést.

 

Az előterjesztés dokumentum formában (forrás:bajaionkormanyzat.hu):

Letölthető dokumentum

 

Ezt követően egy maratoni vita kezdődött, amiben a Fidesz részéről főként a polgármester, és dr. Vácity József, az ellenzékből pedig Hajdú Miklós a Sikeres Bajáért Egyesület frakcióvezetője, valamint Jaszenovics Istvánné jobbikos képviselő járt az élen. Jaszenovicsné hozzászólásosában jelezte, hogy támogatja az előterjesztést, de egy kampányfogásnak tartja azt, hiszen korábbi hasonló előterjesztését elutasították.  Hajdú Miklós viszont gyűlöletkeltő bohózatnak nevezte az előterjesztést, amiben frakciója nem fog részt venni. Dr. Vácity József a tények utáni bölcsességekről beszélt az ellenzéki felszólalások után, és a migránsok és a politikai menedékjogot kérők közötti különbségeket ecsetelte, miután a vita során meg lett említve az az 1300 menekült, amit az ország kormánya  teljes titokban fogadott be. Csomor Csaba független képviselő történelmi és katonai okokra hivatkozott mikor bejelentette, hogy támogatja az előterjesztést. Fercsák Róbert miután felolvasott az előterjesztésből, a kampányidőszakkal magyarázta az ellenzéki hozzászólásokat.

 

Fercsák Róbert

 

Rátérve a szavazásra, az előterjesztést 11 igennel egyhangúlag szavazta meg a testület, hárman viszont, bár jelen voltak, nem nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, hanem kikapcsolták a gépet. Ketten közülük Hajdú Miklós és Teket Melinda a Sikeres Bajáért Frakció tagjai (László Károly a frakció harmadik tagja igazoltan volt távol) voltak, és a vita elején a frakcióvezető jelezte is hogy nem vesznek részt a szavazáson. Dr. Révfy Zoltán független képviselő szintén kikapcsolta a gépét, aminek nem volt előjele, hiszen a vitához nem szólt hozzá.

A polgármester  kis hatásszünettel a kettes számú napirendi pont előtt  felháborodását fejezte ki; “Remélem azok a képviselők, akik az előbb kikapcsolták a gépüket, ha ne adj Isten valami a migrációval összefüggésben hozható bűncselekmény történik, ha bármi szempontból bajai embert érintő ilyen fajta attrocitás ér, akkor kiállnak, és minimum együtt fényképezkednek.” – majd elnézést kért a megjegyzéséért. Egy bajai fideszes propagandaoldal viszont cikkében már Baja elárulóinak nevezte a három képviselőt.

 

Az esettel kapcsolatban az alábbi posztot tette közzé Dr. Révfy Zoltán képviselő közösségi oldalán:

 

 Az elmúlt heti képviselő-testületi ülésen történtekről egy bajainak mondott facebook-os portál a személyemmel összefüggésben sértő és minden alapot nélkülöző véleményt közölt. A bevándorlás kérdéséről természetesen határozott véleményem van, ami köszönőviszonyban sincs azzal, ami ebben az írásban megjelent. A szavazógépet kizárólag azért kapcsoltam ki, mert az előterjesztett határozati javaslatot oda nem valónak, a közelgő választások miatti kampány részének ítéltem, amelyről egyébként sem Baja Város Képviselő-testületének kell döntenie…

Mindezt csak azért teszem közzé, mert sokan jelezték, hogy nem tudták hová tenni a megjelenteket…

 

dr. Révfy Zoltán
képviselő

 

Érdekesség egyébként, hogy a januári testületi ülésen 41 percig vitatkoztak a képviselők erről az egy előterjesztésről, míg a többi 27-tel, amelyek eredetileg is szerepeltek a meghívón, és önkormányzati kérdésekről szóltak, csupán kerek másfél órát…

 

 

 

 

 

 


hozzászólok