2021. 24. Timót

Nagyvilág

Alig van rosszabb Európában a magyar egészségügynél

www.index.hu | 2018. Feburár 07. 10:42:41 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A francia székhelyű Egészségügyi Fogyasztói Központ (Health Consumer Powerhouse) Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexe (EHCI) szerint siralmas a magyar egészségügy helyzete. „A most közölt vizsgálatban harmincöt európai országot rangsorolnak a betegjogok-és információs rendszerek, a kezelésekhez történő hozzáférés, a kezelések eredményei, a szolgáltatások köre és elérhetősége, a megelőzés és a gyógyszer-ellátás 46 mutatójának elemzése alapján. A lista 2005 óta készül, 1000 pont az elérhető maximum” – írta a kutatásról az Index.

És most nézzük az adatokat: Magyarország az idei rangsorban a lengyelekkel holtversenyben a 29-30. helyen végzett, a lehetséges 1000-ből 584 pontot értünk el, ami 9 ponttal több a tavalyinál. Hiába a pontbéli előrelépés, ez a helyezésünkön nem látszik, hiszen tavaly tisztán a 30. helyen végeztünk. Most mögénk került Litvánia, de felzárkózott mellénk Lengyelország.

„Az EHCI értékelése szerint az elmúlt években sem Magyar-, sem Lengyelország sem teljesített jól, annak ellenére, hogy az egészségügyi oktatás széleskörű és jó színvonalú, a közegészségügy finanszírozása pedig hosszú múltra visszatekintő, szolidaritási alapokon működik” – közölte az Index.

A lista első helyén egyébként Hollandia áll 924 ponttal, a 898 pontos Svájc a második, míg Dánia a harmadik legjobb. Szlovákia 749 ponttal a 13. helyen zárt, Szlovénia és Csehország holtversenyben a 16-17. lett 726 ponttal. Alaposan le vagyunk maradva, bár ez nem nehéz, mert csak a bolgárok, románok, litvánok, görögök és a ciprusiak végeztek mögöttünk.

 

 

 


hozzászólok