2022. 18. Ilona

Közélet

Mikor nyit a Kalandpark?

Antal Tibor | 2021. Július 15. 10:59:37 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Áprilisban számoltunk be arról, hogy Nyirati Klára videóüzenetben beszélt arról (2:10-től) hogy reményei szerint júniustól újra megnyithatja kapuit a Kiserdő Kalandpark. Nos, köztünk szólva még ma is zárva van. Viszont történt egy projekt szerződés amivel kapcsolatban Csubákné Besesek Andrea korábbi alpolgármester kérdezett a mai testületi ülés elején, valamint hogy ki lesz a Kalandpark üzemeltetője.

A polgármester asszony tovább passzolta a kérdést a jelenlévő fő illetékesnek Pozsgai Imrének. A Baja Vagyon Zrt. ügyvezetője azzal kezdte mondanivalóját, hogy mindenki számára ismert, hogy a megelőző évek viharai milyen károkat tettek a létesítményben, kidőlt két fa amihez elemek voltak csatlakoztatva, és kiderült hogy több fa életveszélyes állapotban van. Így egy teljes felmérést végeztettek a megfelelő szakemberekkel, akikre sokat kellett várni, hiszen nagyon kevesen végeznek ilyen fajta munkát az országban. Ez több, mint 7 millió forintjába került a városi cégnek.

Pozsgai Imre

Azóta a talajmechanikai vizsgálatokat is elvégezték, amik azért voltak szükségesek, mert az itt honos fák helyett oszlopokra fogják rögzíteni a játékelemeket. Ez egy költséges átépítés lesz, de az ügyvezető megítélése szerint legalább nem kerülünk olyan helyzetbe, mint most, hogy 2 – 3 évente ismét át kell építeni a parkot. Mindenki szeretné, hogy működtessük a Kalandparkot, de tudomásul kell venni, hogy ez jelen pillanatban csak veszteségesen lehetséges. Mint megtudhattuk az üzemeltetésről tárgyalnak egy pedagógus végzettségű szakmában jártas, sporttáborokat szervező alpinista fiatalemberrel. Megjegyezte, korábban naivan azt hitte, hogy az üzemeltetés kiadásából bevétele lesz a városnak, de ez fordítottan igaz, mi fizetünk érte. Ugyanis a Kalandpark az elmúlt évek jegyeladásai alapján, és a szükségszerűen ráköltött összegek mellett gyakorlatilag lehetetlen nyereségesen üzemeltetni. Ez akár 3 – 5 éves távlatban változhat véleménye szerint, de akkor össze kellene kötni más bajai turisztikai látványosságokkal. De ha a cég saját maga üzemeltetné a Kalandparkot akkor is legalább 5 dolgozó fizetését ki kellene termelnie havonta. A megnyitásról egyelőre nem esett szó, a talajmechanikai vizsgálatok után az oszlopok beépítése következik, és csak utána tudnak leülni tárgyalni az esetleges leendő üzemeltetővel.

Széll Péter alpolgármester szerint a jövőben jóval körültekintőbb kell lenni egy hasonló fejlesztésnél, mert nemcsak a beruházás kerül a városnak pénzbe, hanem a fenntartás is. Ebben kérte a képviselők és a bizottságok segítségét.

Rácz Péter képviselő szerint egy Kalandpark fenntartásának bele kell férnie a város költségvetésébe ahhoz, hogy ebbe a városba az emberek jó hangulatban, jó kedvvel érkezzenek. Példának hozta fel, hogy egy vállalkozónak meg kell vásárolni az üzlete előtt a parkolóhelyet, még ha az semmi hasznot nem hoz, de hogy működjön az üzlete ahhoz mindenféleképpen fenn kell tartania. Nem biztos, hogy mindent nyereséggel kell üzemeltetni.-zárta mondandóját.

Burszki Darinkától pedig azt tudhattuk meg, hogy azért is van rossz állapotban van a Kalandpark, mert a 2016-os megépítések óta az elemek nem lettek évente bevizsgálva, meglazítva, holott a fák folyamatosan nőttek. Ezt információt az építő cégtől szerezte be.

hozzászólok