2022. 26. Jusztina, Pál

Közélet

Bolhacirkusz

Antal Tibor | 2021. Július 15. 09:24:17 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A csütörtöki testületi ülés elején sürgősséggel tárgyalták a képviselők azt az előterjesztést, miszerint az önkormányzat konzultációt fog lefolytatni a lakossággal a Szentháromság téri parkolással kapcsolatban. Az is kiderült, hogy ennek kiküldése előtt a képviselők egyeztethetnek a kérdés megfogalmazásában. Így nem csoda, hogy ezt ellenszavazat nélkül két tartózkodás mellett el is fogadta a testület.

Július 19-étől megnyitják a másfél éve lezárt területet, bár még az idei nyáron a rendezvények miatt 3 hétre újra lezárásra kerül.

Ez eddig mind szép és jó, de ami az egész vitát körülvette, az nem volt a leghétköznapibb. Felvezetőjében Nyirati Klára polgármester asszony nevezte bolhacirkusznak azt a folyamatot, hogy az ország és a világ más városaival ellentétesen Baja épp az ellenkező irányba halad a Pénzügyi, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottság tegnapi döntésének köszönhetően. Utalva arra, hogy máshol inkább kitiltják a főterekről a parkolást, az autóforgalmat, baján pedig most megfordul ez a folyamat azzal, hogy július 19-től újra parkolásra lehet használni az északi szelvényt ahol a Szentháromság szobor is található. Válaszában Kámánné Dr. Bari Bernadett a térrel kapcsolatos gyakori változtatásokat nevezte szintén bolhacirkusznak. Egyben üdvözölte a konzultációt, de véleménye szerint már az első változtatások előtt másfél éve kellett volna megkérdezni a lakosságot. A vitába aztán még sokan bekapcsolódtak, és volt politikai show rendesen, amit a Fidesz Baja és térségének facebook oldalának köszönhetően önök is visszanézhetnek, sőt ha idejük engedi élőben is nyomon követhetik minden ülés eseményeit. Az oldal aktivitása a sajtó munkáját is megkönnyíti, de megkönnyítette volna a korábbi ciklusokban is, csak akkor még valamiért nem vállalkozott hasonló akciókra.

Látkép a térre a díszterem ablakából

Összességében nem is kívánunk foglalkozni a több mint fél órás politikai vitával, akit érdekel nézze meg, egy kérdés mellett azonban nem szeretnénk elmenni, mivel minket is érint. Elhangzott ugyanis, hogy a téren igazából mindig találni szabad parkolási helyet, a lezárt szelvény pedig egyre népszerűbb, csak az interneten régi képeket szoktak posztolni bizonyos felületeken. Igen, például mi is tegnapi hírünkhöz egy januári fotót raktunk be, mert köztünk szólva épp nem jártunk a belvárosban, és nem szoktuk minden héten friss képeket csinálni, ha épp nem változik a helyzet. De ezen állításon felbuzdulva ma délelőtt végig fotóztuk a kritikus részeket a téren. Szóljon aki lát szabad helyeket a lezárt szelvényeken kívül.

Persze hétköznap 17 óra után és a hétvége nagy részén nyilván más a helyzet, de hogy biztos legyen ezen állításunk akkor is készítünk majd pár képet. Elhangzott továbbá az az ötlet is, hogy a piac melletti utcákhoz hasonlóan egy órás időtartamot követően fizetőssé kellene tenni a főtéren is a parkolást, hiszen sokan akik a környéken dolgoznak egész napra itt hagyják gépjárművüket. Kérdés, hogy utána hol hagynák, mert valószínűleg valahol a közeli utcákban, már ha azokra nem lenne érvényes ugyanez a rendelet.

hozzászólok