2021. 8. Mihály

Közélet

Megújuló főiskola

www.baja.hu | 2019. Szeptember 02. 14:59:37 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

EJF Több mint félszáz diák kezdi idén az első évet a bajai Eötvös József Főiskolán: a felsőoktatási intézmény tanévnyitójára szeptember 2-án, hétfő délelőtt várták az érintetteket a Dr. Pósta Sándor Sportcsarnokba. Elöljáróban dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor köszöntötte a nemrég köznevelési államtitkárrá kinevezett dr. Maruzsa Zoltánt, majd ismertette az intézményben jelenleg is zajló felújításokat. – írta a baja.hu

 

Fotók: Kopri/Snassz.hu

 

Kiemelte: az 1873-ban épült főépületet, a kis tornatermet és a kollégiumot új nyílászárókkal látták el, megtörtént a fűtéskorszerűsítés, folyamatban van a tetőzet cseréje, a homlokzat felújítása, és informatikai frissítést is terveznek, épp ezért a tanév egyelőre a B épületben kezdődik. Türelemre lesz szükség a munkálatok ideje alatt, de az intézmény magas színvonalú oktatása emiatt továbbra sem szenved csorbát, valamint számítanak a gyakorlati oktatást biztosító partnerekre is. Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár ünnepi beszédében méltatta az ország egyik legkisebb pedagógus képző intézményét, amely azonban tökéletesen betölti funkcióját, biztosítva a régió számára az állandó utánpótlást.

 

 

Felidézte: másfél millió tanuló és óvodás kezdte meg a 2019/2020-as tanévet, stabil intézményrendszerben zajlik az oktató-nevelő munka. Az utóbbi évtizedek legjelentősebb iskolafejlesztési programja keretében jelenleg is országos szinten mintegy 800 tanintézményben végeznek felújítási munkálatokat, továbbra is folyik a küzdelem a korai iskolaelhagyás ellen, és nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a jövőben a digitális átállásra is. Ugyancsak fontosnak tartják az idegen nyelvek minél hatékonyabb oktatását, ennek érdekében a tervek szerint a jövőben a 9. és 11. évfolyamos diákok lehetőséget kapnak arra, hogy állami finanszírozással két hetes intenzív kurzusokon vegyenek részt az adott idegen nyelv célországában. A globális oktatás hasznos elemeit is szívesen látják a rendszerben, de kiemelt figyelmet fordítanak az identitás-képzés megerősítésére – sorolta az államtitkár.

 

 

Az első éves pedagógus és gazdaságtudományi hallgatók a hagyományoknak megfelelően letették az esküt, majd rektori kézfogást követően váltak főiskolai polgárrá. Az intézmény ezúttal is köszöntötte azokat az egykori hallgatókat, akik 50, 60 vagy épp 65 évvel ezelőtt vehették át diplomájukat. Dr. Kanizsai Mária, a pedagógus képző intézet igazgatója köszöntőjében kiemelte: az intézmény fennállása óta többször volt példa megújulásra és átalakulásra, a hagyományokra alapozva, de rugalmasan alkalmazkodva az elvárásokhoz. – Valódi értékeket teremtve kiváló szakembereket képeztünk. A díszdiplomások követendő példát jelentenek a jelenlegi hallgatók számára – mondta az intézményvezető. Idén 26 arany-, három gyémánt és egy vas diplomát vettek át egykori hallgatók az ünnepség keretében – vannak, akik lakhelyükön kérték ezt a lehetőséget. A díszdiplomások meleg szavakkal köszönték meg az elismerést és mindazt a tudást, amit az intézménytől kaptak. Ugyancsak ez alaklomból adták át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, ezúttal Jánosi Zsófia tanító szakos hallgató lett a kedvezményezett.

 

 

 


hozzászólok