2021. 20. Fábián, Sebestyén

Közélet

Közösségi hely lesz a megújuló Jelky tér

www.baja.hu | 2019. Augusztus 30. 06:56:56 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Igazi ékköve lehet a városnak a Jelky András tér, amelynek rehabilitációja régóta esedékes, 2021 nyarára pedig nagy valószínűséggel be is fejeződnek a jövő év elején kezdődő felújítási munkálatok: minderről augusztus 29-én, csütörtök délután a helyszínen tájékoztatták a sajtót a projekt résztvevői.- írta a Baja.hu

 

 

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elöljáróban elmondta: Baja a folyamatos fejlesztések következtében élhető, biztonságos, békés város lett, az önkormányzat és a kormány együttműködése különféle útjavításokat tett lehetővé, a nem túl távoli jövőben pedig megkezdődik az egyik leginkább várt és óhajtott beruházás, a Jelky tér látványos rehabilitációja.

A projekt részleteit dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ismertette, kiemelve: a beruházás a Magyarország kormánya által elfogadott útprogram része. – Fontos elem az utak fenntartása, építése, üzemeltetése,  a vasút, a víziutak, a légi, valamint a közösségi közlekedés felügyelete, de mindennek az egyik legjelentősebb alapeleme az úthálózat. Az útprogramot minden év decemberében felülvizsgáljuk, megállapítjuk a projektek haladását, kormánydöntés alapján új projektek is bekerülhetnek, vagy esetleges módosításokról döntünk. Az összeg sem csekély: 3 ezer 200 milliárd forintos útprogramról van szó, ebből közel ezer km új út épül, illetve megújul, kibővül, elkerülő útszakaszok létesülnek, vagy épp körforgalom épül. 1800 milliárd forint a magyar költségvetés önrésze, köszönhetően a gazdaság lendületes bővülésének, a fennmaradó összeg pedig európai uniós hozzájárulás. Idén és jövőre is 200-200 km új utat adunk át. A kormánynak három célja van a programmal. Az ország megyeszékhelyei, megyei jogú városai, nagyobb ipari létesítményei legyenek bekötve az országos gyorsforgalmi úthálózatba, azok az autópályák, amelyek az országhatárok felé tartanak, 2023-ig érjék el a határokat (ebben nagyon fontos elem a szomszédos országokkal való partnerségi viszony), 2023-ra pedig minden magyar településről lehetőség szerint fél órán belül elérhető legyen egy gyorsforgalmi útszakasz – részletezte a honatya. A Jelky tér kapcsán kiemelte: ez nem egy egyszerű körforgalom. – Aki itt él, ismeri ezt az útkapcsolati rendszert: az 51-es és az 55-ös út keresztezése határozza meg, mértani szerkezete bonyolult.

 

 

Megépítésére a kormány 1, 3 milliárd forintot biztosított, az előkészítés már lezajlott, a szerződéseket aláírták. Jelenleg a kiviteli tervek előkészítése zajlik, a kivitelezés jövő év első felében kezdődik, az átadás pedig 2021 nyarán esedékes – ismertette az államtitkár. További fontos beruházásként említette az 51-es út Baja-Zombor közti szakaszának megújítását 11,5 tonna tengelyterhelésre alkalmas kiépítéssel, párhuzamos kerékpárúttal, a magyar-szerb határon átnyúló Ipa-Interreg program keretében, az 55-ös út Duna-hídtól Pörbölyig tartó szakaszának fejlesztése. A közép-Duna völgyi ipari létesítményekkel összefüggő infrastrukturális projektek is komoly hangsúlyt kapnak az útprogramban, ezek egyik legfontosabb eleme a Paks-Kalocsa Duna-hídhoz csatlakozó úthálózat, valamint ennek része az 51-es útnak az M9-est és Baját összekötő szakasza,  párhuzamos kerékpárúttal, Sükösd és Érsekcsanád elkerülő útszakaszainak megépítésével. Szóba került a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal újranyitása, várhatóankét év múlva már Szeged és Szabadka között is jó minőségű vasúti pályán lehet közlekedni.

A Jelky tér felújításának részleteit Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója ismertette. –  A körgeometriás csomópont átépítésével kilenc gyalogos átkelő helyet létesítünk a téren, mindegyik a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő kialakítással, a tér és pálya négy és fél méteres, járható aszfaltozott sávot kap középen, mind külső, mind belső részén egy-egy méter plusz rázóburkolattal, nagy kockakövekből kiépítve. Mintegy 3600 négyzetméteren megújul az aszfaltpálya felülete, a régi buszpályaudvar területén, a Tóth Kálmán utcánál 24 parkoló épül, a délkeleti részen pedig zárt játszótér szolgálja majd a lakók kényelmét. A kör közepén két medencés, víztakarékos szökőkút lesz, körülötte padokkal, 93 fát ültetünk ki, 1700 négyzetméteren cserjét, talajtakarót, virágos részeket telepítünk – sorolta a megvalósításokat a szakember, a lakosság türelmét és megértését kérve a következi időszakra.
Ez már nem a tervezési szakasz, a munkálatok belátható időn belül elkezdődnek – hangsúlyozta Fercsák Róbert polgármester, kifejezve örömét, hogy a Jelky tér hamarosan visszakapja régi fényét és patináját. – Régi, dédelgetett vágya és elvárása ez a város lakosságának. Nemcsak a forgalom szempontjából jelentős, hanem közösségi térként, találkozási pontként is szolgál majd. Ami a térségnek jó, az Bajának is jó. Fontos tudni, hogy számíthatunk a kormány támogatására- értékelte a városvezető.
 
 
 


hozzászólok