2021. 8. Mihály

Magazin

Hol a boldogság mostanában?

www.baja.hu | 2019. Szeptember 02. 06:19:39 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Csaknem kétszáz érdeklődő tölthetett kellemes délutánt a könyvtár kertjében augusztus 30-án, pénteken: az intézmény a Rendszeres szabadidős programok szervezése az Ady Endre Könyvtárban című TOP-pályázat keretében látta vendégül Kepes András író-újságíró-televíziós szerkesztőt, aki Boldog hülye és az okos depressziós címmel tartott jó hangulatú előadást.- írta a Baja.hu

 

Fotók: Zalavári László

 

Kepes András nevéhez olyan sikeres tévéműsorok fűződnek, mint az Apropó, a Desszert, az Oázis vagy a Világfalu, íróként nagy népszerűségre tett szert Tövispuszta című családregényével. A boldogságról, sikerről, elégedettségről, lelki békéről szóló meglátásait, fejtegetéseit nagy figyelemmel hallgatta a közönség. Az előadó abból a Popper Péter pszichológustól származó tézisből indult ki, amely szerint a mai világban az intelligens emberek többnyire depressziósok lesznek, míg ha valaki feltűnően boldog, arról rövid időn belül vélelmezik, hogy hülye. Úgy vélekedett: egyébként minden okunk meg is lenne a depresszióra, hiszen a környezeti katasztrófák, a világszinten tapasztalható feszültség, az exponenciális fejlődés épp eléggé rémisztő kilátásokat fest a jövő tekintetében. A technológiai innovációk és a mesterséges intelligencia térhódítása hamarosan azt eredményezi, hogy több százmillió munkahely fog megszűnni. Ennek következtében változtatni kell az oktatáson, és az élet számos területén kell gyökeres változásokra készülni, ezért sem mindegy, hogy milyen szintű az ember lelki békéje.
 
 
A boldogság és a siker hajszolása iparággá vált, tanfolyamokon elsajátítható árucikké, az előadó azonban arra hívta fel a figyelme: a tréningek hatására csak mintegy 20 százalékot tud javulni az általános kedélyállapot, mivel a boldogság alkati kérdés is, születni kell rá. Egyes értelmezések szerint a vágyak és lehetőségek harmóniája tekinthető a boldogságnak, mások az értelmes életet vagy épp az önfeláldozást tartják annak. Ugyanakkor fontos szerepe jut a szomorúságnak is, hiszen szomorúság nélkül aligha létezne például a művészet, az érzelmi sokszínűség pedig a kiegyensúlyozott élet része. Minden kultúra válságot él át – figyelmeztetett az előadó, kiemelve: lassan oda jutunk, hogy nincs közös történetünk, nem hiszünk már semmiben, csak a családi narratívánk nyújt némi kapaszkodót. A szerző szívesen dedikálta is a helyszínen megvásárolt vagy az olvasók által hozott könyveket. A rendezvény megszervezéséért a könyvtár felnőtt részlegének munkatársait illeti köszönet.
 
 


hozzászólok