2020. November 23. Kelemen, Klementina

Közélet

Készenlét-ellenőrzési gyakorlat zajlik a madarasi határvédelmi bázison

MTI | 2018. November 29. 17:44:43 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Balogh János országos rendőrfőkapitány csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a gyakorlat során a katonák és a rendőrök a határrend fenntartásával kapcsolatos valamennyi feladatban részt vesznek: a felderítést segítő technikai eszközök használatával figyelőpontokon teljesítenek szolgálatot és közös járőrszolgálatot látnak el.
    Kiemelte: a gyakorlat eddig zökkenőmentesen zajlott, “az elmúlt években kialakult együttműködési formák egyik pillanatról a másikra alkalmazhatóak voltak, és most is beváltnak bizonyultak”.  Az országos rendőrfőkapitány emlékeztetett arra: a készenléti rendőrség határvadász létszáma jelentős növekedésének és a határvédelmi technikai eszközrendszer támogatásának köszönhetően a Magyar Honvédségnek július elsejétől minimális létszámmal kell segítenie a határvédelmi feladatokat.

 

 

Balogh János országos rendőrfőkapitány (b) és Korom Ferenc vezérkari főnök (b2) katonák között a Magyar Honvédség határ menti ellenőrző gyakorlatán a madarasi határvédelmi bázison

 

 Balogh János azonban arra kérte a Honvéd Vezérkar főnökét, hogy a készenléti erőket a jövőben is biztosítsák; ha a határvédelmi helyzet úgy kívánja és a rendőrségnek támogatásra lesz szüksége, akkor álljanak rendelkezésre és segítsék munkájukat. Korom Ferenc altábornagy, vezérkari főnök elmondta: a Magyar Honvédség mintegy 2300 katonája lát el folyamatos készenléti szolgálatot. Közülük a 72 órás gyakorlaton mintegy 1100-an vesznek részt.

 


    Hozzátette, a közös munka során ellenőrizték a vezetés és irányítás rendszerét is, a stratégiai szinttől egészen a végrehajtásig. Tesztelték továbbá a logisztikai rendszer készenlétét is, hiszen a katonák kétnapos hideg élelemmel indultak el, csütörtökön azonban már meleg reggelit és meleg ebédet is kaptak. A vezérkari főnök felidézte: a Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt az illegális migráció kezelésében. Az idei nyár azonban egy mérföldkő volt, hiszen a biztonsági határzár kiépítettségi foka, illetve a migrációs helyzet alakulása azt eredményezte, hogy a magyar haderő jelentős állományát kivonhatták a határvédelem támogató feladatából.   

 

 

Mint mondta, ezzel párhuzamosan ugyanakkor kidolgoztak egy készenléti rendszert, amelynek működőképességét a mostani gyakorlat során ellenőrzik. Korom Ferenc azt mondta: bár a közös feladat még tart, az már most látszik, hogy az elképzelés jól megtervezett volt, mert a katonák minden gond nélkül vissza tudtak illeszkedni a határbiztosítási feladatokba.

 

 

 


hozzászólok