2021. 20. Fábián, Sebestyén

Közélet

Hol helyezkedik el Baja a Bács-Kiskun megyei ingatlanpiacon?

Ingatlannet.hu | 2019. Június 25. 13:00:18 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Már hosszú idő óta az ingatlanpiaci árak emelkedésének lehetünk tanúi, mely az ország minden részét érinti. Bács-Kiskun megye második legnagyobb településén, Baján is megugrottak a négyzetméter árak az elmúlt évtizedben. 2009. májusáról 2019. májusára a bajai ingatlanok átlagárai 130 ezer Ft/m²-ről 175 ezer Ft/m²-re emelkedtek, azaz a drágulás mértéke  közel 35% volt. Összehasonlítva a megyei és a környező települések adataival, Baja ingatlanpiaci helyzete, ingtalantípusonként eltérő.

 

Baja családi házai a megyei árverseny középmezőnyben

 

Májusban a családi házak esetében – csakúgy, mint Tiszakécskén – az eladásra kínált bajai családi házak átlagos négyzetméter ára 156 ezer Ft/m² volt. A vizsgálatunk alá vont települések közül ennél alacsonyabb átlagárakkal Kalocsán és Kiskőrösön találkozhattunk idén májusban. Míg ezeken a településeken átlagosan 5 ezer forinttal olcsóbb, addig Kiskunhalason átlagosan 5 ezer forinttal drágább volt a családi házak egy négyzetmétere, mint Baján.

Bács-Kiskun megye általunk elemzett települései közül májusban Kiskunfélegyháza családi házai viszonylag magasabb, átlagosan 180 ezer Ft/m²-es árral voltak jelen az ingatlanpiacon. A májusi árverseny abszolút első helyezettje Kecskemét, ahol a családi házak átlagos négyzetméter ára meghaladta a 300 ezer Ft/m²-t is.

Baja városa a megyei adatokhoz képest is le van maradva. A 2019. év májusi hónapjában Bács-Kiskun megyében a családi házak kínálati ára átlagosan 250 ezer Ft/m², míg Baján 156 ezer Ft/m² volt, vagyis a kettőjük közötti különbség több, mint 100 ezer forint  volt négyzetméterenként.

 

 

 

Baja, mint a megyei lakáspiac sereghajtója

 

A lakáspiac tekintetében Baja pozíciója idén májusban másként alakult, mint a családi házak esetében. A vizsgált települések közül Baján voltak a legalacsonyabbak a lakások májusi átlagos négyzetméter árai, akár a téglalakások 228 ezer Ft/m²-es, akár a panellakások 195 ezer Ft/m²-es átlagárát nézzük. A megyén belül drágábbnak mondható Kalocsa és Kiskunhalas lakáspiaca is, ahol a téglalakásokat átlagosan 240-234 ezer Ft/m²-es, a panellakásokat pedig 195-200 ezer Ft/m²-es áron kínálták idén májusban.

Ahogyan a családi házaknál, a lakások vonatkozásában is viszonylag magasabb átlagárakat mutat Kiskunfélegyháza. Itt májusban a tégla építésű lakások egy négyzetmétere átlagosan 272 ezer forintba, míg a panellakásoké 273 ezer forintba került. A vizsgált települések közül, a megyei lakáspiac májusi árainak tekintetében, szintén a megyeszékhely emelkedik ki, a téglalakások esetében 470 ezer Ft/m²-es, a panelek esetében pedig 397 ezer Ft/m²-es átlagárral.

Baja városának lakáspiacát Bács-Kiskun megye lakáspiacához viszonyítva ismételten jelentős különbség mutatkozik. Idén májusban a megye téglalakásainak árai átlagosan 220 ezer forinttal, a panellakásainak árai átlagosan 195 ezer forinttal voltak magasabbak négyzetméterenként.

 

 

 

Jó üzlet az ingatlanbefektetés?

 

Egy ingatlanba hosszútávon érdemes igazán befektetni. Ezzel kapcsolatban sok tényezőt figyelembe kell venni, többek között nem elhanyagolható szempont az ingatlan típusa. Az elmúlt 5 évben azok kaszáltak nagyot, akik panellakásokkal kezdtek el üzletelni, ugyanis a panelek bérleti díja jóval a téglalakások szintje fölé emelkedett.

Továbbá lényeges az is, hogy míg a bérleti díjak öt év alatt átlagosan másfélszeresükre nőttek, addig a lakásárak ennél jóval nagyobb mértékben, több mint duplájukra drágultak. Ez a fővárosi kerületek mellett minden nagyvárosra igaznak mondható. Azonban a jelenlegi befektetőknek sincs okuk az aggodalomra, hiszen vannak olyan városok, például Pécs vagy Szeged, ahol szép bérleti hozamok érhetőek el.

 

 

 


hozzászólok