2024. 20. Rafael

Közélet

Forr a bajai politikai élet: plakátleszedés, nyílt levél és lemondás

Antal Tibor | 2018. Március 01. 18:37:36 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Hétfőn adott ki sajtóközleményt az LMP arról, hogy kifogást nyújtott be az Országgyűlési Egyéni Választóköri Választási Bizottsághoz, mert szerintük Baja polgármestere súlyosan megsértette a demokratikus elveket, és a választási törvényt azzal, hogy szabályosan kihelyezett ellenzéki plakátokat távolíttatott el a város köztereiről, és minden rendelkezésére álló eszközzel akadályozza az ellenzéki pártok nyilvánosságban való megjelenését.

 

Korábbi cikkünk:

https://sugopart.hu/kozelet/a-polgarmester-leszedette-az-ellenzeki-plakatokat-bajan

 

Nos, a bizottság szerdán délután ült össze. A határozatból kiderül, hogy a Bajai Kommunális és Szolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója, Juhász István levelében elismerte, hogy 2018. február 21-22-én a Bajakomm köztisztasági ágazatának dolgozói valóban távolítottak el a városban az LMP választási plakátjaiból, és arra valóban egy korábbi – de a választási kampányra tekintettel hibás, jogsértő – rutin alapján került sor, és emiatt a Bajakomm elismeri a felelősségét a jogszabálysértés elkövetéséért, de megjelölte hogy a dolgozóikat 2018. február 23-án tájékoztatták az irányadó szabályokról, és a jogsértéstől a Bajakomm a továbbiakban tartózkodni fog, egyben elnézést kért az érintett jelölőszervezettől, képviselőjelöltjétől, és a választópolgároktól.

 

Ennek ellenére a választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kifogást. Ennek oka, hogy a kifogás elkésett, mivel csak 2018. február 26-án érkezett be, és így kicsúszott a 3 napos határidőből.

 

A határozat teljes dokumentuma:

Letölthető dokumentum

 

A szerdai választási bizottsági ülésen tárgyalták, a Momentum Mozgalom kifogását is, akik hasonló panasszal fordultak a bizottsághoz.

 

“A körülmények, miszerint az összes buszmegállóban kihelyezett plakát közel egyidőben került eltávolításra, nem néhány lelkes aktivista “munkájára” hanem szervezettség utalnak. Mivel a szabályosan kihelyezett plakátok eltávolítása sérti a választási eljárásról szóló törvényt, a vélhető szervezettségre való tekintettel kifogást teszünk. – írta Béni Kornél a Momentum jelöltje.

 

2018.II.18.

 

2018.II.23. Momentum le, és a sorosos cserélve

 

Nos, a Momentum kifogása időben érkezett, viszont a bizottság elutasította, mivel a csatolt bizonyítékok nem voltak alkalmasak arra, hogy a jogsértés elkövetésének időpontja megállapítható legyen. A kifogásban ugyanis a jogsértés időpontja nem került feltüntetésre, és ez a csatolt bizonyítékokból sem volt megállapítható. Csak az észlelés időpontjáról tett nyilatkozatot a kifogást tevő. Kötvekezésképp az így rendelkezésre bocsátott  bizonyíték elégtelen volt a kérelemnek helyt adó döntés meghozatalára. 

 

Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a határozatban nem találtunk utalást arra, hogy ha már a Bajai Kommunális és Nonprofit Kft igazgatója elismerte azt, hogy tévedésből az ő dolgozóik szedték le az LMP-s plakátokat, akkor esetleg megkérdezték – e tőle, hogy  ugyanezen okból kifolyólag a Momentum plakátjait is véletlenül nem ők távolíthatták el?

A döntésekkel kapcsolatban március 3-ig lehet fellebbezni.

 

 A határozat teljes dokumentuma:

Letölthető dokumentum

 

Ezen kívül az esethez kapcsolódóan a Jobbik által támogatott  Grünfelder Zoltán, még a bizottsági ülés előtt 2018. február 27-én nyílt levél formájában fordult a polgármesterhez:

 

Nyílt levél Fercsák Róbertnek

 

Tisztelt Fercsák Róbert Polgármester Úr!

Rövidesen tervezzük kihelyezni a választási plakátjaimat, van-e remény arra, hogy azokat Ön

nem szedeti le. Továbbá mi kell ahhoz, hogy a választási programomat ismertethessem a

választóknak a Bácskai Naplóban, a Bajai Tv-ben, Bajai Rádióban?

Tisztelettel:

 

Grünfelder Zoltán

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Országgyűlési képviselőjelölt

 

 

A történethez hozzá tartozik, hogy Fercsák Róbert polgármester a plakátok kihelyezése után, de még a leszedést megelőző napon, a február 21-i testületi ülés végén  fordult kéréssel a pártok felé, hogy ne ragasztgassanak plakátokat az utcabútorzatokra, amivel kárt okozhatnak bennük. Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért frakció frakcióvezetőjének kérdésére el is árulta, hogy a Momentum és az LMP plakátkihelyezéseit kifogásolja. Illetve a polgármester más városokból hozott példát, ahol a villanyoszlopokra felkötözhető pozdorjalemmezekre rakják a plakátokat, amit a kampány végén könnyen el lehet távolítani, amit elfogadható megoldásnak tart. 

 

Egy olvasónk viszont arról küldött fotót, hogy február 22-én az ilyen módszerrel kihelyezett választási plakát is le lett szedve a Kölcsey utcában, illetve azóta mi is fotóztunk ilyet a Szabadság utcán:

 

Kölcsey utca

 

 

Szabadság utca

 

 

A szerdai választási bizottsági ülésen még nyilvántartásba vették Béni Kornél Józsefet, a Momentum jelöltjét, aki összegyűjtötte a jelöléshez szükséges 500 aláírást. Így Grünfelder Zoltán Ferenc (Jobbik), Hajdú Miklós (MSZP), és Zsigó Róbert Vilmos (FIDESZ) utána ő a negyedik jelölt a Bács – Kiskun megyei 6-os körzetben.

 

De nemcsak a leszedett plakátok kapcsán forrtak az indulatok az utóbbi napokban Baján. Egy másik választással kapcsolatos esetben a Fidesz adott ki közleményt:

 

Az Origo szombaton megjelent cikkében azt írta: akasztással fenyegette meg Zsigó Róbertet, a Fidesz bajai  országgyűlési képviselőjét Üveges Tibor, a Jobbik bajai  elnöke. A portálon közzétett cikk szerint Üveges Tibor egy bajai portál oldalának Facebook-hozzászólásában azt írta “Már a lámpaoszlopokon lóg a Zsigó. Csak még nem a megfelelő pozícióban.” Hozzátették, nem ez az első eset, hogy jobbikosok akasztással fenyegetnek kormánypárti politikusokat.
    Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-nek szombaton azt mondta: felháborító, elfogadhatatlan és példátlan a Jobbik bajai politikusának ez a megnyilatkozása. Felszólítják, azonnal mondjon le, és felszólítják Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy pártjában azonnal tegye meg a szükséges intézkedéseket – tette hozzá a Fidesz-frakció szóvivője.

 

A Jobbik válaszként sajtóközleményben jelentette be, hogy elhatárolódik a bajai elnök magánvéleményétől, aki azóta le is mondott a tisztségéről:

 

 A Jobbik bajai szervezetének elnöke, egy sajnálatos, Facebook bejegyzést tett, Zsigó Róbert Fidesz-Kdnp Országgyűlési képviselőjelölt kihelyezett reklámfelületeinek tekintetében, mely a Jobbik értékrendjével nem összeegyeztethető, ezért a Jobbik elhatárolódik Üveges Tibor magánvéleményétől.
Üveges Tibor 2018. február 25-i hatállyal bejelentette, hogy lemond a bajai szervezet elnöki tisztéről.

 

 Hornyák József Választókerületi Elnök
Bács-Kiskun Megye 6.sz. választókerület

 

 

Zárásként a választási kampány egy másik hozadékáról is beszámolhatunk: A mai kormányinfón Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a kormány szerdai ülésén döntött, hogy támogatja Baján a Jelky téren körforgalom megépítését, ami elmaradt az elmúlt 8 esztendőben. Zsigó Róbert a közösségi oldalán tett közzé egy videót, amelyből az is kiderül, hogy mindez 1.5 milliárd forintba fog kerülni. A megvalósítás pontos dátumáról viszont nem esett szó,  csak hogy az elkövetkező időszakban fog rá sor kerülni.

 

 

 

 

 


hozzászólok