2020. 5. Fatime

Közélet

Érdekes dologra derült fény

Antal Tibor | 2019. Május 16. 17:40:37 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Elgondolkodtató posztot tett közzé Érsekcsanád polgármestere, Felső Róbert a legismertebb közösségi portálon ” Ki is érsekcsanádi?” címmel. A bejegyzést a címe ellenére nem csak a csanádiaknak  ildomos elolvasni, hiszen ez a jelenség több környező településen és valószínűleg Baján is  létező probléma lehet.

 

 

Ki is az érsekcsanádi?

 

Érdekes dologra derült fény teljesen véletlenül egy lakossági kérés kapcsán. Kiderült, hogy valószínűsíthetően 100-150 olyan személy is él Érsekcsanádon, aki papíron más település lakosa, és még tartózkodási helyet sem létesített nálunk. A probléma azzal van, hogy miközben ők itt élnek Érsekcsanádon, aközben a lakosság után járó állami támogatást NEM Érsekcsanád kapja meg, hanem az a település, ahol nem is laknak. Azaz miközben ők itt élnek, és elvárásaik vannak (amit a falu többi lakosa finanszíroz), kritizálnak mindent (miközben nem ott maradtak, ahol papíron laknak, hanem idejöttek), aközben még oda is adják a rájuk járó pénzt a másik településnek (még véletlenül sem Érsekcsanádnak). Ilyen létszámnál bizony már ÉVENTE TÍZMILLIÓS nagyságrendű az a veszteség, ami Érsekcsanádot éri!!!

Ráadásul teljesen más lenne a besorolásunk egy csomó dologban, ha 3.000 fő felett lenne a lakosságszámunk (most 2.953 fő). Azaz bőven juthatna pénz az útépítésekre, útfelújításokra, játszótér fenntartásra, stb. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb érintett nem is tud ezekről az összefüggésekről, és biztosan nem szándékos ez a helyzet. Nem is név a lényeges, hanem a végeredmény. Azért mert valaki kényelmes, és nem foglalkozik a bejelentkezéssel MÁS településnek adja az utána járó pénzt és nem Érsekcsanádnak, ahol él!

A kérdésről hamarosan felvilágosító kampányba kezdünk, hisz ezeket a számokat látva már rég lehetne mindenhol aszfaltút, rég mehetne sokkal több út felújítása, ha ezek a közöttünk élő személyek be is jelentkeznének Érsekcsanádra!!!! Ami egyébként törvényi kötelezettségük lenne!!!!!

 

A gólyák ki tudja bejelentkeztek-e Csanádra, de sok fészek található az 51-esen

 

Nos irományával kapcsolatban megkerestük a község első emberét, akitől a következőket is megtudhattuk:

 

– Két részből tevődik össze a veszteségünk. Egyrészt nem kapunk normatívát egy csomó soron ezek után a személyek után, másrészt a falu 3000 fő alatti, és ezért bizonyos esetekben teljesen más az elbírálása. Például  az ASP-t először ebben a körben kellett bevezetni, ami rengeteg szenvedéssel járt, hisz senkinek se volt tapasztalata. A nagyobb települések, később jöttek, amikor már működött a rendszer, azaz nem ment el rengeteg munkaóra a tanulással, de mondjuk a polgármesteri  hivatal elismert dolgozói létszáma is ettől függ, ami meg majd a finanszírozás alapja lesz. A másik veszteségünk meg az, hogy a nem hozzánk bejelentett, de életvitelszerűen  Érsekcsanádon élő lakosokkal kapcsolatban kiadásaink vannak. Például a védőnőinknek el kell látni őket, miközben a védőnői finanszírozás nem elég, azaz mellé kell tenni pénzt Többen közöttük például a dunai üdülőövezetben laknak, és oda kocsival jár ki a védőnő. Emellett persze akik nem hozzánk vannak bejelentkezve, azok is elvárják, hogy előttük is legyen lenyírva a fű, kátyúzzunk, legyen közvilágítás, stb.  Ez persze nem baj, csak kiadással jár.

 

 

 


hozzászólok