2020. 18. Piroska

Közélet

Együtt a gyermekeinkért

Antal Tibor | 2019. Augusztus 15. 18:21:18 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Szerdán délután lakossági tájékoztatót tartott a Csodaszarvas tanulócsoport Baján a Turisztikai Központban, melynek témája a július 11-én szélvész gyorsasággal elfogadott új oktatási törvény volt. A megjelent mintegy 25 főt kör alakban ültették le a szervezők, majd Széphegyi – Szoták Zsuzsanna, a tanulócsoport egyik alapítója tartott rövid ismertetőt a fontosabb változásokról.

 

 

A jelenlévők között több pedagógus és gyógypedagógus is volt, akik szakmai oldalról közelítették meg a kérdést, persze a szülők észrevételei sem maradtak el. Sok aggályról esett szó a törvénnyel kapcsolatban, amelyek közül az egyik legfontosabb az hogy ezek a módosítások korlátozzák a szülők jogait, hogy a gyermekeik nevelését érintő alapvető kérdésekben ők dönthessenek: például, hogy mikor menjen óvodába, iskolába, a tankötelezettségének milyen módon tegyen eleget. További aggodalomra ad okot az is, hogy a törvénymódosítás következményeképp még kevésbé lehet a gyermekek egyéni érési folyamatát, szükségleteiket figyelembe venni az oktatás-nevelés területén.

 

 

A szerdai összejövetel másfél óráig tartott, mely után Széphegyi – Szoták Zsuzsannát kérdeztük:

 

  – A tájékoztatót azért szervezte a Tanulócsoport, mert a nyári szünetben meghozott módosítás kevés figyelmet kapott, és fontosnak tartjuk, hogy ezekkel a mindenkit érintő változásokkal tisztában legyenek mind a szülők, mind a pedagógusok. Pár dolgot kiemelnék a változások közül:

 

Az óvodába járás alól felmentést már csak 4 éves korig kérhet a szülő. Az utolsó óvodában töltött évet iskola-előkészítő évként határozzák meg, valamint az augusztus 31-ig hatodik életévét betöltött gyermeknek iskolába kell mennie. Ez alól mostantól csak a szülő kérhet felmentést, az óvodapedagógus nem. A kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, és elutasítás esetén a Bírósághoz lehet fordulni eljárási hibára hivatkozva. A Bíróság újabb eljárásra kötelezheti az Oktatási Hivatalt, de a döntést nem másíthatja meg.

 

 

A rendezvény ideje alatt gyermekfelügyelet volt

 

A magántanulói státust a törvény kivezeti, helyette egyéni munkarend kérvényezhető, szintén az Oktatási Hivatalnál – hogy milyen kritériumrendszer alapján dönt a Hivatal, az egyelőre nem ismert. A ReSuli Alapítvány részletes javaslatot nyújtott be az EMMI-be, amely figyelembe veszi a magántanulók igen nagy csoportjának heterogén jellegét. A módosítás okaként a kormány a magántanulói státusokkal való intézményi visszaéléseket jelöli meg, amelyek során a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kikerültek a közoktatás kereteiből. Az erre adott válasz hatékonysága azonban nem csak kérdéses, de egy sor további problémához vezethet: így például ahhoz, hogy több ezer gyerek kényszerül vissza a közoktatás amúgy is túlterhelt intézményeibe, tovább növelve az osztálylétszámot és a pedagógusok terheit.

 

A témáról bővebben a ReSuli facebook csoportjában található több információ.


hozzászólok