2021. 7. Tamás

Közélet

Borzasztó hideg várható!

Varga Gergő | 2018. Feburár 19. 08:10:21 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 


Február második felében meglehetősen szokatlan, és hideg időjárás kezd körvonalazódni hazánkban és szinte egész Európa szerte. Az ország délnyugati, nyugati felében kiadós mennyiségű hó hullhat le a hét folyamán. Várhatóan nehéz lesz a közlekedés, és komoly hóhelyzet is kialakulhat! Mindezek után közel -18 és -20 fokos hideg érkezhet a légkör felsőbb szintjein, egészen pontosan 850 hPa nyomási szinteken, kb 1500 méter magasan!

A hideg hogy mennyire lesz tartós,az egyelőre meglehetősen bizonytalan.

 

Meteorológiai háttere a hideghullámnak, és ami várható

 

Léteznek bizonyos indexek, melyek már napok óta olyan tartományba mozdultak, melyek arra következtettek, illetve utaltak hogy bizony Közép-Európát komoly hidegleszakadás is érintheti. Mindez a hosszútávú időjárási modelleken is már-már feltűnt, melyek minden több alkalommal frissülnek az adott, legújabb szondás mérések alapján. A hét folyamán olyan légköri folyamatok fognak zajlani, mely lehetővé teszi a jelentős hidegfelhalmozódást Észak, Észak – Kelet – Európában. Lehetőség nyílik arra, hogy a sarkkörtől egy hosszan elnyúló magasnyomású zóna terjeszkedjen egyre délebbi, délnyugatabbi irányba, ezzel a későbbi folyamatok miatt egy masszív, tulajdonképpen bivaly erős Skandiáv anticiklon épül fel. Ennek a peremén északkelet felől szabadon indul meg a szibériai eredetű, kiterjedt légtömeg, mely meghódítja egész Európát, de mindezek előtt egy beragadó mediterrán ciklon több napon át okozhat havazást a térségünkben.

 

Megmaradhat a jelentős vastagságú hó

 

Bár kezdetben a nappali pozitív hőmérsékletek ronthatnak a hó megmaradásának esélyein, de később az egyre hidegebb levegő érkezésével már akár jelentősebb hóvastagság is kialakulhat Bács-Kiskun megye délnyugati felében is, és a Dunántúl délnyugati, nyugati felében egyaránt. Ezt követően a Skandináv magasnyomás peremén a jövő hét végéhez közeledve megkezdődhet a szibériai eredetű léghullámok beáramlása hazánka. Így egyre zordabbra fordulhat az idő, és a hét utolsó napján, illetve az azt követő hét is erősen fagyosan indulhat. Napközben is kemény fagyokra nyílik esély, az éjszakák pedig a -15 és -20 fokos hideget is meghozhatják.

 

Február 25-én vasárnapra előrejelzett OMSZ ECMWF hőmérsékleti térkép a déli órákra.Mindössze -5 fokig melegedhet fel a levegő. Forrás:met.hu

 

Összességében hazánkba még ha átmenetileg is, de beteszi a lábát a kemény téli idő, és keddtől többszöri havazásra kell felkészülni, illetve a hét vége felé  zord napokra, amikor  többfelé mindössze -8 és -10 fokos nappali maximum hőmérséklet várható.

 

Február 26-ra előrejelzett hajnali minimum hőmérsékletek az OMSZ ECMWF hőmérsékleti térkép alapján.Zord értékekre kell készülnünk a jelenlegi számítások szerint! Forrás:met.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


hozzászólok