2020. Október 25. Bianka, Blanka

Közélet

Átadják a fitness parkot a szigetben

Antal Tibor | 2015. Április 03. 12:37:08 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Új szabadtéri fitness park épült a Petőfi-szigetben az uszoda mögött azon a részen ahol a Kiserdőt feltöltötték, és a fák egy részét januárban kivágták.

 Egy ilyen park lehetőséget biztosít minden korosztály számára, hogy friss levegőn tudjon olyan erősítő jellegű mozgásokat végezni, amit eddig csak konditermekben tehetett meg, vagy otthon ha volt megfelelő gépe. Hazánkban a nagy városokban már szinte mindenhol van fitness park.

 

 Talán nem fogorvosi székek lesznek

 

A park elkészült,de a gépek még le vannak takarva, a terület pedig el van kerítve “Árpád sávos” szalaggal az átadásig, mely a tervek szerint 2015. április 11-én szombaton lesz 10 órakor.

 

A meghívó Forrás: www.baja.hu

 

Mint a plakáton is láthatjuk a megnyitón amellett, hogy végre lehull a lepel, és a nagyközönség birtokába veheti az eszközöket kiegészítő programok is lesznek: fitness – aerobic bemutató, egészségügyi szűrések, életmód tanácsadás és reformétel-kóstoló.

 

Talán itt még elfér majd valami

 

Mindenki örülhetne, de már most mennek a szópárbajok a legnépszerűbb közösségi oldal bajaiakat tömörítő csoportjában.

Az egyik srác szerint ugyanis -aki tavaly a Csányi Szabolcs által kezdeményezett  peticióhoz társult melyről mi is beszámoltunk-  igazából ők nem ilyet akartak.

A cikket itt olvashatod:

http://www.sugopart.hu/magazin/egyre-tobben-valasztjak-ezt-a-sportot

 

A fiatal fiúkkal a város több játszóterén találkozhatunk ahol “ugrálnak”, és ezzel néha zavarják a kisgyerekes családokat, így szerettek volna egy saját szabadtéri edzőparkot. Baján a Gyakorló iskola előtt már régóta van egy ilyen, de egyrészt már kissé viharvert, másrészt egybe van építve egy játszótérrel, és a szülők gyakran nehezményezik a jelenlétüket, még ha rendeltetésüknek megfelelően is használják az eszközöket.

Gyakorlataik lényege, hogy saját testsúlyúkat használják az edzésekhez. Tolódzkodnak, húzódzkodnak, fekvőtámaszokat nyomnak stb, amihez nem kell sok minden csak pár biztonságos korlát, mászóka.

Viszont, mint Kovács Csaba a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság elnökének kommentjéből megtudhattuk, a fitness park építésének ötlete már pár évvel ezelőtt felmerült, és nem a petíció miatt készült. Ennek a Fejlesztési irodán utána lehet nézni.

Az önkormányzat által épített fitness park globálisabb, inkább a nagyközönség igényeinek felel meg, de a srácok szerint ez nem mindig így van.

“Valakinek valami információja a hellyel kapcsolatban? Lesz -e még bővítve esetleg tolódzkodó, fekvőtámaszozó korláttal? Mert a tapasztalt a budapesti és pécsi példákból kiindulva, hogy a letakart gépeket körülbelül 0 ember fogja használni.”

Dávid szerint az a probléma, hogy az értelmes a szabadtéri testsúlyos edzéshez ezek a gépek használhatatlanok, viszont az egyszerű korlátok amit hiányolnak a célnak sokkal jobban megfelelőek, és ráadásul olcsóbbak is ezeknél a gépeknél.

 

Ilyen és hasonló gépeket rejt a fólia

 

Dávidék nem többet, csak ennyit szerettek volna elérni peticiójukkal:

 

 A petíciót  több mint 400 fiatal és idősebb bajai, és környékén élő ember írta alá, akik ehhez hasonló felszereltségű edző parkot szerettek volna.

Fotó: Gombár Dávid facebook oldala

 

Egy kommentelő szerint, ha elmentek volna egy lakossági fórumra akkor megtehették volna a javaslatukat, hiszen mindenki meg lett hallgatva. Más kérdés, hogy a lakossági fórumok időpontjáról nem mindig lehet könnyen értesülni városunkban. A 2015. március 10-i például nem volt benne a Bácskai Napló aktuális számában, és mi is csak hosszan utánajárással szereztünk róla tudomást. Épp ezért gondolom, hogy a széles nagyközönség sem értesült róla, csak az aki nagyon meg akarta keresni, vagy éppen véletlenül botlott bele egy internetes megosztásnak köszönhetően. Ennek tudatában nem hiszem, hogy valaki csak azért nem jön el egy fórumra, mert lusta, vagy nem érdekli.

A következő a március 19-i fórum már hirdetve volt a városi újságban is, és reméljük, hogy a továbbiakban is ez lesz a gyakorlat. Sőt úgy gondolom, hogy a nem csak a város saját médiáiban kellene közölni ezeket a felhívásokat, hanem el lehetne küldeni a helyi hírközlés többi bajai szereplőinek is. Legyen ez akár megyei újság, vagy internetes hírportál.

Mi mindenesetre nyitottak vagyunk arra, hogy lakosság szélesebben legyen tájékoztatva az ilyen eseményekről, és akkor talán az utólagos viták száma is csökkenne. Persze feljebb olvashatták, hogy ez a kérdés sem most dőlt el, és sokszor az ilyen gyűléseken már csak a kész tényeket ismertetik a lakossággal.

 

A nap végére a városüzemeltetési osztály referense Perlaky Ferenc hozzászólásából kiderült, hogy a Magyar Vöröskereszt ajándéka a fitness park, nem a város döntött arról, hogy milyen eszközök lesznek telepítve.

Tehát lehet az egész vitát meg lehetett volna spórolni.

Ettől még a kérdés ugyanaz: : nem lehetne a közeljövőben a fitness parkot egy ilyen, a srácok által kért korláttal bővíteni? Talán akkor mindenki elégedett lenne. Maximum az a 10 -12 ember nem, akiknek soha semmi se  jó. Mert tény, hogy vannak ilyenek is.

hozzászólok