2020. 11. Lili, Nóra

Magazin

„Egyre többen választják ezt a sportot”

Kónya Mónika | 2015. Január 21. 09:27:48 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Két fiatal, akik az internetre feltöltött videóikkal népszerűsítik az extrém sportokat és Baját, nemrég online aláírásgyűjtésbe kezdett azért, hogy legyen egy szabadtéri edzőparkjuk Baján. Gombár Dáviddal és Csányi Szabolccsal beszélgettünk a kezdeményezésükről és a sportágról, melyet mindketten űznek.

 

 

 

Mit kell tudni rólatok, kik állnak-e petíció mögött?

 

Gombár Dávid: Tulajdonképpen 2009-ben indultunk az egyik extrém sporttal, a parkourral. Tavaly nyáron jött az ötlet, hogy össze kellene hoznunk az összes extrém sportot, mert akkor sokkal több mindent el tudunk érni itt Baján és a környékén, vagy akár országos, nemzetközi szinten is. Erre láttunk elég sok példát. Baján nagyon sok extrém sportoló van, ezért megéri csinálni.

 

Hányan vagytok körülbelül?

 

Dávid: A csapatban vannak parkourosok, street workoutosak, bmx-esek, gördeszkások, extrém rolleresek. Körülbelül százan, ha összevonjuk.

 

 

Akkor mondhatom azt, hogy szinte egy szervezetként működtök?

 

Dávid: Tulajdonképpen igen. Szeretnénk ruhákat is csinálni és eladogatni, nagyon sok videót rakunk fel az internetre, hogy népszerűsítsük az extrém sportokat és Baját.

 

 

 

https://www.youtube.com/user/bdeniel

és

https://www.youtube.com/user/BpkDawe/videos

 

 

Csányi Szabolcs: De szoktunk csinálni közös programokat is. A nyáron például az új Kilátónál grilleztünk, sütögettünk. Ott voltak a bmx-esek, rolleresek, a parkourosok. Próbálunk kialakítani egy családias hangulatot a különböző sportot űzők között.

 

 

 

Beszéljünk egy kicsit a street workoutról. Minek is nevezhetem ezt tulajdonképpen? Sportnak, mozgásformának?

 

Dávid: Igazából mozgásformaként szokták definiálni. Nagyon sokféle sportból, táncból tevődik össze.

 

Szabolcs: Saját testsúlyos edzés. Olyan mintha valaki konditerembe járna, csak a saját testsúlyával végzi a gyakorlatokat. A street workout is egy nemzetközileg elfogadott sport, van világbajnoksága is, de ugyanígy a parkournak is.

 

Dávid: Sokkal jobban átmozgat, mintha csak gépekkel edzenél, mert vannak benne akrobatikus elemek is.

 

Szóval mindketten street workoutosak vagytok.

 

Szabolcs: Én igen.

 

Dávid: Én street workoutos és parkouros.

 

Mi a különbség a kettő között?

 

Dávid: A street workout saját testsúlyos edzés, de vannak benne akrobatikus elemek is. A parkour viszont csak akrobatikus elemekből áll, illetve különböző akadályokon való átjutásból.

 

 

 

Jelenleg azon dolgoztok, hogy legyen egy saját edzőparkotok. Miért van Baján egy ilyenre szükség?

 

Dávid: Mert ami most van a Vonatkertben, az elég kicsi és nem is arra használják legtöbben, amire való. Az állapota sem tökéletes már.

 

Szabolcs: Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen szeretnének edzeni. Engem is sokan megkeresnek, hogy segítsek nekik és, hogy szívesen jönnének. Meglepődtem, mert naponta általában olyan ketten-hárman voltunk kint, aztán egyszer csak arra eszméltem, hogy tízen vagyunk. Mindenki kérdezte, hogy mit csináljon, hogy csinálja.

 

 

 

Szabolcs, a te ötleted volt az online petíció. Mi a következő lépés?

 

Szabolcs: Szeretnénk bemenni a Polgármesteri Hivatalba és hivatalos aláírásgyűjtésbe kezdeni, amivel tényleg esélyünk lenne arra, hogy a parkot megvalósítsuk.

 

Csináltunk egyébként közvélemény-kutatást is, tíz emberből kilenc, akinek elmagyaráztuk a saját testsúlyos edzés lényegét, azt mondta, hogy szerinte jó ötlet lenne. Idős, fiatal korosztályból vegyesen kérdezgettünk, és egyértelműen pozitív volt a visszajelzés. Az online petíciót is aláírták idősebbek is, posztolták, megosztották a Facebookon.

 

De hallani olyan véleményt is, hogy ti csak ugráltok és zavarjátok a gyerekeket a játszótereken.

 

Szabolcs: Igen, ezért is lenne jó egy olyan park, ami kifejezetten arra a célra épül, hogy mi edzhessünk rajta.

 

Dávid: A Vonatkerttel is az a baj, hogy egyben van egy játszótérrel. Sok szülő játszótérnek hiszi. Mikor odajönnek, hogy menjünk el onnan, mert veszélyes amit csinálunk, és rossz  példát mutatunk, akkor mindig elmondjuk nekik, hogy ez igazából egy edzőpark. Ami egyébként kint is van, csak már kicsit kopott a felirat.

 

 

Van már egy pár ilyen park az országban, de főleg Budapesten és a Balaton környékén. Gondolkodtatok azon, hogy ti milyet szeretnétek? Ha többféle sportágat is képviseltek, akkor olyan eszközökre lenne szükségetek, amit mindenki tud használni.

 

Dávid: Igazából a legtöbb parkot úgy csinálják meg, hogy parkour és street workout gyakorlatokra egyaránt alkalmasak. Most voltam Pesten, ott már van olyan fedett terem is, ami kifejezetten jó mindkettőre.

 

Szabolcs: Természetesen szeretnénk beleszólni abba, hogy milyen is legyen. Sajnos találkoztunk már negatív példákkal is: olyan parkokkal, amiket igazából semmire sem lehet használni.

 

 

A petíciót itt lehet aláírni: http://www.peticiok.com/szabadteri_edzparkot_bajara#form

 

Ha valaki pedig kedvet kapott ehhez a mozgásformához, bátran keresheti a fiúkat akár az interneten, a közösségi oldalukon, akár személyesen a Vonatkertben. De a street workout hazai portálján is számos információt, segédanyagot lehet találni.

hozzászólok