2020. Október 25. Bianka, Blanka

Közélet

Máshol intézheti ezentúl a családi pótlékot és a GYES-t

| 2015. Április 02. 13:32:39 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A szervezeti átalakulás a családtámogatási ellátások szempontjából nem jelent változást, a juttatások határidőben és változatlan összeggel megérkeznek az állampolgárokhoz.

 

– olvasható a Magyar Államkincstár oldalán. Ugyanakkor a családtámogatási ellátásokkal összefüggő kérelmeket ezután a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél is be lehet nyújtani. A családtámogatási ellátások magába foglalja az anyasági támogatást, a családi pótlékot, a gyermekgondozási segélyt (GYES) és a gyermeknevelési támogatást (GYET).

 

A lakástámogatási hatósági eljárást ezentúl a fővárosi és megyei kormányhivataloknál kell kezdeményezni.

 

A lakástámogatás körébe a magánszemélyek lakáshoz jutását, lakhatási körülményeinek javítását szolgáló vissza nem térítendő állami támogatások (utólagos lakásépítési/-vásárlási kedvezmény, akadálymentesítési támogatás, lakásépítési támogatás), valamint államilag kamattámogatott kölcsönök (otthonteremtési kamattámogatás, fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása) tartoznak.

 

Az ezekkel kapcsolatos ügyintézések április elsejével a lakóingatlan fekvése szerint illetékes kormányhivatal hatáskörébe kerültek, beleértve a Magyar Államkincstárnál indult, jogerős döntéssel le nem zárt ügyeket is.

 

Az átalakítás része annak a törvénynek, amely felülírja a járási hivatalok eddigi szervezeti felépítését és új feladatokat rendel hozzájuk:

 

  • A környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek, valamint a bányakapitányságok
  • továbbá a Magyar Államkincstár családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos feladatai,
  • az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel és a keresőképesség vizsgálatával összefüggő feladatok,
  • valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hazai anyakönyvezéssel összefüggő feladatai.

 

Baján a volt Központi Iskola épületében (Deák Ferenc utca 11-13.) újonnan kialakított és átadott Kormányablak munkatársaihoz kell ezentúl fordulnia a fent leírt támogatások intézésével kapcsolatban. A Bajai Járáshoz tartozik a környező települések közül Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dunafalva, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hercegszántó, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle és Vaskút.

hozzászólok