2021. 8. Mihály

Közélet

Ásatás Baja belvárosában

Antal Tibor | 2018. Feburár 15. 15:20:09 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Látványos régészeti feltárás folyik Baján az Attila utca – Batthyány utca kereszteződésében található jelenleg üres telken, ahol hamarosan mélygarázs, majd társasház fog épülni, amelyben üzletek és irodák is helyet fognak kapni. Az esettel kapcsolatban ma jártunk a helyszínen, és kérdéseket tettünk fel Sultis Lászlónak, a Türr István Múzeum technikusának.

 

 

– Hétfő óta vagyunk kint terepen, és a munkánkat a Kalocsai Múzeum két munkatársa is segíti. Beszámolhatok eredményekről is, hiszen egy 1634-es, egy 1693-as, és egy 1699-as ezüstből készült pénzérmét is találtunk. Ezen kívül hhulladéktároló gödröket és egy késő középkori/újkori ház döngölt alapjaira bukkantunk, és az egyik objektum legaljáról egy teljesen jó állapotú 6x 4 cm-es csont napóra is előkerült.

 

A csontból faragott napóra

 

Mint Csuvár – Andrási Réka hozzátette, ilyen szép, csontból faragott napóra még nincs a Türr István Múzeum gyűjteményében, a késő középkorra, kora újkorra keltezhető, német területeken kiváló párhuzama ismert, ottani műhelyekben gyártották, ezért is különleges.
A szemetesgödrökben újkori kerámiák láttak napvilágot zömmel (egész edény is előkerült), ami azt is jelzi, hogy mennyivel lejjebb volt a 18-19. században a járószint ezen a telken (-160 cm mélységben kutatunk jelen pillanatban), ami helytörténeti szempontból nagyon érdekes. Viszont az érmék a késő középkorra tehetőek, a 17. század végére. Decemberben történt régészeti megfigyelés ugyan itt, ekkor török kori kerámia és késő középkori anyag is volt az objektumokban, tehát ezek az infomációk, biztosan jelzik az emberi tevékenységet a középkorban ezen a területen.

 

– Hogy haladnak a munkával? A neten nagy általánosságban azt fogalmazták meg, hogy a régészek lassan dolgoznak?

 

– Tesszük a dolgunkat ha esik, ha fúj. Tegnap és tegnap előtt húzós volt nagyon a havazás, és az eső miatt is. Csúszkáltunk le föl a sárban, de hát haladnunk kell, mert nem akarjuk hátráltatni a kivitelezést.

 

Az élet nem habostorta

 

De nem ez lesz az utolsó munkánk a a tél folyamán a belvárosban. A Szentháromság téren is van egy villamos vezeték fektetés, azt is felügyelnünk kell menet közben.

 

A Szentháromság téren is régészkedni fognak

 

 Bővebb információt   a feltárás bejezése utánra ígértek a múzeum munkatársai.

 

hozzászólok