2019. augusztus 23. Bence

Közélet

2019 is az ingatlanpiac éve?

Ingatlannet.hu | 2019. február 14. 09:10:03 | Utolsó frissítés: 6 hónapja

 

Az elmúlt évek ingatlanpiaci hírei az áremelkedésekről szóltak. Úgy tűnik, hogy a növekedési tendencia a későbbiekben továbbra is ki fog tartani és az árak további emelkedésének lehetünk tanúi. Baja és környéke sem kivétel e folyamat alól, az árak az ország ezen területén is egy folyamatosan növő pályán helyezkednek el.

 

Bács-Kiskun megye ingatlanpiacának átlagárai

 

A megye egyes településeit vizsgálva jól látszik, hogy a növekedési tendencia - hasonlóképpen az előző évekhez - a téglalakásokat érintette a legnagyobb mértékben. Kecskeméten az elmúlt évben 82 ezer forintos növekedést tapasztalhattunk négyzetméterenként, míg Kiskunfélegyházán mindösszesen 2 ezer forintos volt a téglalakások átlagos négyzetméter árainak emelkedése 2018-ban.

 

A Bács-Kiskun megyében vizsgált városok közül Kiskunhalas és Baja helyezkednek el a középmezőnyben, ahol a téglalakások esetében az átlagos négyzetméter árak 2018-ban 16-19%-kal növekedtek az év végére. Januárban 173 ezer Ft/m2-es átlagár, míg decemberben már 206 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezték az eladó lakásokat Baján.

 

 


 

 

Mindeközben a családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai is kisebb-nagyobb mértékű növekedést öltöttek az elmúlt évben Bács-Kiskun megyében. A kiskunhalasi családi házak átlagos négyzetméter árai ugrottak a legmagasabbat, ahol 77 ezer forintos változás történt tavaly decemberben, januárhoz képest.

 

A téglalakásoktól eltérően a családi házak tekintetében a középmezőnyben Kiskunfélegyházát és Kecskemétet találjuk több mint 20%-os áremelkedéssel. A tavalyi évben mindkét város esetében novemberben voltak legmagasabbak az átlagos négyzetméter árak. A bajai családi házak kivételt képeznek, esetükben egy négyzetméter átlagára 1 ezer forinttal mérséklődött 2018 januárjától az év végére, mely 0,6 %-os csökkenést jelent.

 

 

 

Meddig tart az árnövekedés?

 

Egyes piaci szereplők szerint 2019 is az ingatlanpiac éve lesz, legalábbis a bővülés tovább folytatódhat, így még közeljövőben is, az előző évekhez hasonlóan, szintén drágulást tapasztalhatunk. Azonban még ha az árak visszaesése nem is várható, az emelkedések mértéke csökkenni látszik. A soha véget nem érőnek tűnő növekedési tendencia tehát nem tart örökké. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az árak sok helyen a következő egy évben hágnak majd fel a csúcspontra.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment