2019. szeptember 17. Zsófia

Kispálya

Újvárosiak tábori élményei

Antal Tibor | 2018. március 24. 09:54:20 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

A múlt hétvégén foglalkozott egy cikkünk Baja város korábbi iskolai táboraival melyek Balatonberényben és Kárászon voltak.

 

Korábbi cikkünk:

https://sugopart.hu/magazin/emlekszik-valaki-a-regi-bajai-taborokra

 

Az írás sokakban nosztalgiázást keltett, és felhívásunk többen is küldtek régi balatonberényi táborozásukról fotókat. A képek alá egy - két hozzászólást is mellékelnénk.

 

Fotó: Wittmann Tünde 1977 Kiscsávolyi Iskola

 

A legtöbb képet azonban egy újvárosi tanárnőtől, Bozárné Gyumics Júliától kaptuk, aki kollégáival együtt évekig táboroztatott Berényben.

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

 - "Én meg Berényben voltam többször, nagyon jó volt! Éjszakai őrség, szomszéd táborból zászlórablás...szuperság volt!"

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"-3x voltam Kárászon ált suliban. Nekem még a reggeli kajabeszerzés ugrott be. Kiskocsival a faluba. Igazi megtiszteltetés volt. :) Falu végén volt talán egy fazekas műhely. Magyaregregyre mentünk strandra."

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

" -Volt ott több tábor is. Úttörő. Felsőszentiván 2271- es Úttörő Csapat faházas tábora. Mellettünk s falu felé a Körmendiek tábora. Nagy élmény volt ott evezhettünk a tó vizén."

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

 

" - Kárászi tábor valami csuda jó dolog volt a diákok életébe esti szalonna sütés éjszakai tízorai számháború gomba szedés csúszkálás a domb oldalról rajzverseny a medencében de jó is volt."

 

 Molnár Hajnalka tanárnő és Kling József tanár úr Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"- Kárászon és B.Berényben is voltam! Fantasztikus élményekkel lettem gazdagabb! Néha visszasírom azokat az időket. Mennyivel jobb lenne a mai gyerekeknek is az ilyen táborokban tölteni nyaruk 1-2 hetét!"

 

Egy  kárászi kép Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"- Kárász legnagyobb élmény a számháború az erdőben. Valamint gyalog túrák a közeli helyekre. Nagyon jó úttörő tábor volt!"

A balatonberényi vasútállomáson Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"- Én voltam mindkettőben gyerekként. Aztán Kárászon Ifi vezetőként és évekig tanárként is. És az én gyerekeim is. Hiányzik "

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"- Balatonberény emlékszem nagyon hiányzott az anyukám. De jó volt nagyon!"

 

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"-Balatonberény 1984 augusztusa Bajaszentistváni iskola :-)
Igazán emlékezetes maradt"

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"- 82’-ben voltam képzőművészeti táborban Kárászon. Egy életre megtanultam batikolni. És csak 2 kullancsot vittem haza."

 

 

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"-Balatonberény, de jó is volt!

 

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"-Szüleink a táborozás előtt rendbetették a tábort;)"

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"-De jó is volt!"

 

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

"- Balatonberényben volt egy, a képen látható tábor előtti tábor is."

 

 

Fotó: Bozárné Gyumics Julianna

 

Mint ahogy az utolsónak belinkelt hozzászólás is írja, Balatonberényben előszőr nem kiépített tábor volt, hanem sátrazni lehetett. Erről ezt írta Márton Gábor, aki 2017-ben 40 év elteltével tért vissza az egykori táborozása helyszínére:

 

- A városnak eleinte nem tellett faépületre. Az első tábor katonai sátrakból állt, egyetlen faépülettel. A tábor a Balatoni út mellett fekvő focipálya, és a Balaton partja között helyezkedett el, a pálya keleti végénél.

 

 

Fotó: Márton Gábor

 

A tábor tengelyében állunk. Jobbra a nagy fákból akkoriban több volt. A fák kijelölte egyenes volt a sátrak bejáratainak vonala, a sátrak a háttérben lévő patak felé nyúltak. Itt volt a lányok sátrai, a konyhasátor. (a konyhában csak hideg étel, illetve  tea és kakaó készült, meleg étkezés a faluban volt  megoldva, ahova rendszeresen, alakzatban vonultunk ki. ) A bal oldali fák vonala a második sátorsor vonala, itt voltak a fiúk sátrai. A három kis fa értelemszerűen akkor még nem volt meg.

 

 

Fotó: Márton Gábor

 

Várjuk továbbra is olvasóink régi képeit az egykori tábori élményekről a szerkesztoseg@sugopart.hu e-mail címre, vagy a Sugóparti Hírek facebook oldalára.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment