2019. szeptember 17. Zsófia

Kispálya

Emlékszik valaki a régi bajai táborokra?

Antal Tibor | 2018. március 18. 16:32:16 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Fotók: Nagy János

 

A múlt héten posztoltuk facebook oldalunkon egyik olvasónk Nagy János fotóját, amit a legendás kárászi táborról készített a napokban, ahol rengeteg bajai diák töltötte annak idején a nyári szünidő egy részét. A kép rengeteg hozzászólást generált, sokakban előjöttek az ifjúkori emlékek. Azóta újabb friss képeket kaptunk, melyeket most megosztanánk önökkel a korábbi hozzászólásokkal vegyítve, hogy még többen kapjanak kedvet egy kis nosztalgiázáshoz.

 

Felfelé a táborhoz

 

- Ördögszikla, csúszás "gatyaféken" tisztálkodás a patakban, páfránygyűjtés, tábortűz és még rengeteg emlék és élmény!

- Jó kis központis táborok anno!  Az első osztályomat ide vittem tanárként először kirándulni.

 - Én emlékszem, hogy mentünk csoportosan, gyalog a postára képeslapot feladni, ami később ért haza, mint mi!  Mobiltelefon...hol volt még akkor??

 

A főépület

 

- De jó volt !! Sok szép emlék Rekettye Sanyi bácsi úttörő zenekar !! 

 - Ott lassúztam először 5-es voltam. Kidobóztunk a medencében!

- Évente egyszer elmotorozom oda, becsukom a szemem, beszippantom azt a jó levegőt, és vissza gondolok a csodás itt töltött időkre!

 

Kívülről lefotózva a főépület belső tere

 

 - Én még 5 - 6-os koromban voltam ott. Nem volt fürdőhelyiség. Szalmazsák volt. Lavórban kellett mosakodni, vagy az üzemen kívüli medence melletti hideg vizes zuhanyt használtuk:-) Mégis nagyon jó volt, mert csodás helyekre kirándultunk. Olyan finom szamócát azóta sem ettem,  mint amilyen ott volt a hegyen. Akkoriban még óriási szarvasbogarakat is találtunk.

 

Itt voltak elszállásolva a tanárok

 

Dicső múlt - sivár jelen

 

A kárászi tábor felett szép lassan eljárt az idő. Sajnos olyan fotókat is kaptunk, amin az látszott, hogy sok minden felújításra szorulna.  Erre valószínűleg a város részéről nem fog sor kerülni, hiszen a 2018-as költségvetési rendelettervezet mellékletében a kárászi tábort az  értékesítésre kijelölt külterületi ingatlanok között találtuk meg.

 

A tábor előtti kifutó

 

A táborhoz tartozott még egy nyitott faépület szemben, ahol ping - pongozni lehetett, valamint egy medence is, ami a völgyben a fenyőfák között volt, de ezt a többség már a 80-as években is csak üzemen kívül, leromlott állapotban láthatta, melyben  maximum focizni lehetett. Egyik olvasónknak viszont még akadt egy olyan képe, amikor még eredeti funkciójában használhatták, és ezen kívül még két régi fotó előkerült.

 

A medence Fotó: Váradi Ildikó

 

A tábor előtt Fotó: Váradi Ildikó

 

A bejáratnál Fotó: Váradi Ildikó

 

De volt még egy másik tábora Baja városának mégpedig a Balaton dél - nyugati partján fekvő  Balatonberény.   Köztünk szólva ez volt az igazi királyság, hiszen itt a nagy melegben fürödni is lehetett a tábor 200 méterre lévő saját strandján, valamint a szomszéd Vas megyei tábor ellen is lehetett különböző mérkőzéseket lekötni, közös disco-kat szervezni, de divat volt a másik zászlóját is ellopni, amit éjszaka is felváltva őriztek az ügyeletesek. Emellett kicsit bele is lehetett csöppenni az akkori Közép - európai turisztikai élet majdhogynem közepébe, hiszen a Balatonra a belföldi vendégek mellett Nyugat - Európából is sokan jártak. Sajnos a tábort már a 90-es években értékesítették, a helyén nyaralókat építettek.

 

Erről is van pár képünk:

 

Az egykori tábor Fotók: Stefánovics Gábor

 

Szemben a vasiak tábora. Ezt megkerülve lehetett eljutni a strandra

 

 

A szomszéd vasiak tábora, legendás meccsek színhelye

 

A tábor saját strandjából ennyi maradt

 

Ez a fa a focipálya mellett állt. A pálya már nincs meg

 

Várjuk továbbra is olvasóink régi képeit az egykori tábori élményekről a szerkesztoseg@sugopart.hu e-mail címre, vagy a Sugóparti Hírek facebook oldalára.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment