2021. 21. Ágnes

Kékfény

Mezőgazdasági gépek az utakon

www.police.hu | 2019. Július 14. 14:21:30 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A tavaszi, nyári és őszi mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden időszakában találkozhatunk a közutakon munkába vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági járművekkel. A nyári betakarítási időszak jelenleg is tart, a mezőgazdasági járműveket vezetők a munkájukat a mezőgazdasági területeken végzik, de útjuk során a közutakat is igénybe veszik. Gyorsforgalmú utakon ideális esetben nem találkozunk ezekkel a különleges, speciális felépítményű járművekkel, járműszerelvényekkel, azonban a vidéki, különösen a kisebb falvak közötti alsóbbrendű utakon előfordulásuk gyakori.

 

Baján az elkerülő úton nemrég volt ez a baleset

 

A mezőgazdasági munkagépek vezetőjének óriási felelőssége van, hiszen járművével gyakran a teljes úttestet elfoglalja a közlekedése során. A szemből érkező vagy őt előző járművekkel való találkozáskor elsősorban a mezőgazdasági munkagép vezetőjének kell mindent megtennie a saját és a mások biztonsága érdekében.

Fontos, hogy a mezőgazdasági munkagépek, lassú járművek vezetői csak az alábbi szabályok betartása esetén vehetnek részt a közúti közlekedésben:

  • Akkor hajthatnak fel a közútra, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg.
  • Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és a világító-, a fék-, valamint a jelzőberendezései megfelelően működnek.
  • A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja. Ha a sofőr az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a rendszámot a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.  
  • Leszerelt vágóasztallal közlekedik.
  • A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik.
  • A fenti járművek vezetői vagy segítői a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, valamint az úttestre általuk felhordott szennyeződéseket letakarítják. 
  • A szállított terményt letakarják.  

A közúton közlekedő többi sofőrt kérjük, hogy ezeket a járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverekre! A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.

A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben résztvevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni, illetve intézkedni. A fenti-, valamint a rendeletekben előírt egyéb szabályok folyamatos betartása a közlekedők és a betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek közös érdeke azért,

… hogy mindenki hazaérjen!

 

 

 


hozzászólok