2022. 18. Ilona

Vélemény

Mi történt a bajai ivóvízzel?

| 2017. Január 19. 16:11:17 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Az alábbi írást is az Összefogás a bajai tiszta ivóvízért facebook csoportban találtuk. Tehát nem hivatalos, és sajnos a szerzője sem vállalta fel a nevét. De nagyon tényszerűnek tűnik, és helytálló amit ír, az elgondolkodtató.

 

Fotó:Bacsi Levente

 

 

Mi történt a bajai ivóvízzel?

 

 

2014-ben egy ivóvízminőség-javító projekt indult, melynek során Baján és a környékbeli településeken az ivóvíztisztító technológiák korszerűsítése történt. Eredetileg ez a projekt azokat a településeket célozta, ahol a nyersvízben jelentős mennyiségű, határérték feletti az arzéntartalom. Baja így nem is került volna a kedvezményezett települések körébe, mert nálunk nincs arzén. Köszönhetően a Dunának és a parti szűrésű kutaknak, itt jó minőségű nyersvízzel lehet dolgozni és mennyiségi problémák sincsenek, ezért volt is egy olyan verzió, hogy Baja fogja ellátni az összes környékbeli települést.

 

Nem ez valósult meg, de Baja benne maradt a projektben a határérték feletti mangán és ammónia miatt.
Az eleve komoly csúszással induló projekt előkészítéséhez, tervezéséhez az üzemeltetőnek szinte semmi köze nem volt, kihagyták belőle, a kivitelező egy igencsak átgondolatlan tervvel jött ide. A régi technológia teljes mértékben elbontásra került és egy olyan technológia került a helyére, amely pazarló, felesleges és nem használja ki a parti szűrés előnyeit.
Összehasonlításképpen: a régi technológia levegővel oxidálta a vasat, ami gyakorlatilag ingyen hozzáférhető volt, az új kálium-permanganáttal távolítja el a vasat és a mangánt. A régi technológiában az ammónia koncentrációja teljesen magától, biológiai úton jelentősen lecsökkent, sőt el is tűnt, az új technológia ehhez rengeteg klórgázt és aktívszén szűrőket igényel.

Mindettől függetlenül az új technológia akár működhetne jól is, de a projektből teljesen hiányzott a városi hálózat rekonstrukciója. Hiába a szép új vízmű, ha a hálózat negyven éves. Ez olyan, mintha a régi, rozsdás autódba új motort szerelnél: ettől nem lesz új autód. Ha a technológia tökéletesen is működne, ezekben a régi vezetékekben évtizedeken át folyt valamilyen összetételű víz, amiből a csőfalra jelentős mennyiségű vas, mangán, vízkő rakódott le. Most, hiába folyik tisztább víz a csövekben, az azonnal visszaoldja a lerakódásokat. Hálózatrekonstrukció nélkül vízművet fejleszteni teljesen értelmetlen és felesleges dolog.

Legjobb tudomásom szerint a projekt ilyen formában történő megvalósítása ellen a vízmű szakemberei az elejétől fogva tiltakoztak, pontosan attól félve, mint ami végül bekövetkezett. Ez azonban kiemelt EU-s projekt volt és mindenáron le kellett futnia. Igen, azon az áron is, hogy Baja város ivóvize rosszabb lesz, mint volt. A régi technológia fejlesztése sokkal kevesebb anyagi forrást igényelt volna a fennmaradó pénzből pedig meg lehetett volna valósítani a hálózat rekonstrukcióját. Ez azonban nem így működik, minden meg volt tervezve és be volt árazva és akkor is ennek kellett megvalósulnia, ha előre lehetett tudni, hogy nem lesz jó.

Tehát, volt egy vízművünk, ami 30 évig működött olcsón egyszerűen és jól, amit folyamatos fejlesztéssel lehetett volna korszerűsíteni. Ez elbontásra került és most van egy drága, pazarló vízművünk, amelynek működése az első perctől fogva hagy kívánnivalót maga után.

Az egész dolog ott akad meg, hogy a vállalkozó ebben a projektben arra vállalkozott, hogy a vízművet az előírás szerinti minőségű ivóvíz fogja elhagyni, ami nagyjából meg is valósul, de ez a lakosságot nem teszi boldoggá, hiszen hozzá más egyáltalán nem ez a minőség jut el, hanem a tapasztalt gusztustalan moslék.

A történet harmadik részében írom majd le, hogy, mit tehetne a lakosság és mik azok a lépések, amelyek teljesen feleslegesek.

 

A történet első része:

http://sugopart.hu/kozelet/kis-koszhatarozo

 

Portálunk vélemény rovata helyt szeretne adni olvasóink írásainak ezért várjuk cikkeiket szerkesztoseg@sugopart.hu címre.
A megjelent irások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik, azokért felelősséget nem vállalunk.

 


hozzászólok