2022. 18. Ilona

Vélemény

Kinyilatkoztatok

| 2017. Január 11. 17:06:45 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

 „Ám az ünnep igazi jelentőségét leginkább a nagyszülők tudják meghatározni. Tudják, mi az igazi érték. Mi a készülődés lényege, hogyan kell díszbe öltöztetni szívünket. Ezért 2017. a tudás, a kor és a bölcsesség tiszteletének éve. Az idősek éve!”

Ez is kiverte a biztosítékot nálam.

Mert ez nem fedi a valóságot. Azért nem, mert durván általánosít és kirekeszt. Megvan a helye és megvannak a szószólói az effajta kizárólagosságok hangoztatásának, de ott én nem szeretnék jelen lenni. A világ és benne a dolgok nem fehérek és feketék, még akkor sem, ha ez könnyen letolható a torkokon és könnyen meg is emészthető.

Van, aki úgy gondolja, hogy a nagyszülők a tudói kizárólagosan az “ünnep igazi jelentőségének”?  Nálunk például a fiam tudja leginkább. Belőle merítek én is és a nagymamája is. Még 15 éves sincs. Az én  nagyimnak már nyűg volt az ünnep. Fáradt volt. Derék mama volt és jó keresztény. Tudják, aki akkor is adott kaját Részeges Katónak, ha éppen részeg volt. Mert megszánta.

Szerintem nem csak a nagyszülők tudják, mi az igazi érték. (Anyu halálra is sértődött ezen. Ő igenis minden fontos dolgot átadott nekem, amit a mama rátestált.) Ha így lenne, iszonyúan nagy bajban volna az aktív generáció. Ezáltal az ország. A jövőnk. A gyerekeink.  Ha meg a szocializációt tekintem, már réges-régen át kellett volna adniuk ez a tudást  gyerekeiknek. Meg is tették esetemben. Meg sem merem kérdezni, miért maradt el általában az átadás folyamata.

Nem akarom díszbe öltöztetni a szívemet. Ez akkora ordas közhely, hogy inkább nem.

 Az   „ idős ember= tudás, kor bölcsesség” képlet hamis. Ezt minden bölcs és tudós idős ember elismeri. Kinyilatkoztatni és általánosítani én is tudok. Bárki tud. Az Isten mentsen meg attól bennünket, hogy általánossá váljon.

Szerintem a jövő elsősorban a fiataloké. A gyerekeinké. Az unokáinké. Szeretem az időseket, és tisztelem is, akit illet. Sokakat. Én is bölcs és jó öreg szeretnék lenni. Ha megkérdeznének öreg koromban, szeretném, ha azt tudnám mondani: köszönöm, gyerekem, hogy rám gondoltál, de én rád gondoltam.

Középkorú vagyok. Szeretem az időseket. Szeretem a fiatalokat. Ha én választhattam volna, 2017-es év a fiatalok éve lenne. Ha idős anyukámat kérdeznék, – én megkérdeztem – a 2017-es év a fiatalok éve lenne. Boldogan átadná a lehetőséget nekik. Szereti a fiatalokat. Bízik bennük. Tudja, hogy egy közösség akkor marad fenn, ha megtartja a fiataljait.

Kedves okos és bölcs idősek, önök tudják, hiszen önök neveltek fel bennünket.

 

 

Név és cím a szerkesztőségben

 

Portálunk vélemény rovata helyt szeretne adni olvasóink írásainak ezért várjuk cikkeiket szerkesztoseg@sugopart.hu címre.
A megjelent irások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik, azokért felelősséget nem vállalunk.
 


hozzászólok