2018. július 20. Illés

Vélemény

Fecskék bánják a felújítást?

Olvasói levél | 2017. november 07. 16:36:40 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Tisztelt szerkesztőség!

Az elmúlt néhány hétben nagyon szépen felújítottak ill. folyamatban is van néhány épület az Eötvös (Sétáló) utcában. Ez értékelendő a megbízó részéről legyen az az önkormányzat vagy magánszemély, de egy komoly kérdés mellett valószínűleg elsiklottak.

 

 

A felújított épületeken már régóta meglévő fecskefészkeket minden gond nélkül elpusztították és kíváncsi lennék tudatában vannak-e ennek a környezetpusztítót hatásával, mivel a különféle fecske fajok mind rohamtempóban tűnnek el és a városunkban is érzékelhető az állományuk csökkenése. Nem hiszem, hogy nagyobb megerőltetést jelentett volna mű fészkekkel pótolni a tönkre tett fészkeket, ez negatívan fogja befolyásolni a tavasszal visszatérő madarak túlélési esélyeit. Ebben az esetben akár feljelentést is lehetne tenni környezet károsításért a megfelelő szerveknél.

Azért gondoltam, hogy a Sugó part szerkesztőséghez fordulok, hátha nagyobb nyilvánosságot kap ez a probléma a faj fennmaradásának érdekében.

 

A napokban is kezdődött egy felújítás a Sétáló utcában, ahol még láthatóak a korábbi fecske fészkek nyomai

 

 

Szerkesztői kiegészítés: Az üggyel kapcsolatban megkerestük Kalocsa Bélát, a Magyar Madártani Egyesület munkatársát, aki arról tájékoztatott minket, hogy védett madarak fészkének elpusztítása alap helyzetben törvénybe ütközik. Abban az esetben viszont van rá lehetőség, amikor a  madarak elköltöznek délre, és nem laknak a fészekben. Ezért kell az ilyen felújításokat ebben az időszakban  megcsinálni. A molnár fecskék egyébként gyakran visszaépítik a fészküket. Így történt ez a Bácskai Kultúrpalota, és a Polgármesteri Hivatal esetében is, amit pár éve szintén felújítottak, és értelemszerűen ekkor leverték a fészkeiket. 

 

Megoldás a bíróság bejáratánál

 

Egy kis leleményességgel pedig azt is meg lehet oldani, hogy a fecskék ürüléke ne hulljon a járókelőkre a fészekből. Erre találták ki az úgynevezett fecske pelenkát, amit például a bíróság épületénél is alkalmaznak.

 

Portálunk vélemény rovata helyt szeretne adni olvasóink írásainak ezért várjuk cikkeiket szerkesztoseg@sugopart.hu címre.

A megjelent írások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik, azokért felelősséget nem vállalunk.


Hozzászólok!

Facebook Google +
1
komment