2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Sporttal a betegség ellen

Antal Tibor | 2018. Augusztus 21. 09:23:50 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

“Szabó – Feodor Erzsébetnek hívnak. 2013-ban illetve 2015-ben születtek meg a gyermekeim. Már utána eldöntöttem hogy valamilyen formában sportolni fogok. A terveimet a 2017. márciusában diagnoztizált Hodgkin limfóma nevezetű rosszindulatú daganatom híre keresztülhúzta. Hosszú és nehéz kezelésen estem át. Legyengültem és az életkedvem sem volt a megfelelő. A küzdelmek végén 2017. augusztusában tüdőgyulladást kaptam. A kórházban már eldöntöttem hogy a testi-lelki felerősödésemhez sportolni fogok. Tamásra és a cardio boxra gondoltam. Tamás feleségével Krisztával együtt dolgozunk és Ő sokat mesélt a boxról, a testi alakformálásról és az egészséges életmódról. 2017. szeptemberében kezdtem el járni hozzá. Először személyi edzésekre mivel egyedi kialakítású edzéstervre volt szüksgem, mert nagyon le voltam gyengülve. Mióta azonban ezt a fajta sportot csinálom testileg – lelkileg megerősödtem.

Ifj. Gálos Tamás edző és Erzsébet

Ezt a levelet kaptuk egy bajai anyukától a felső képpel mellékelve, ami után úgy gondoltuk, hogy közelebbről is megismerkedünk ezzel a történettel. Így hát a múlt héten ellátogatottunk egy cardio boksz edzésre, melyet Baján a Liszt Ferenc utcában (Szegedi úttal párhuzamos) tartanak egy volt vendéglátogatipari egység  helyén. Ami elsőre szembeötlött, hogy az edzésen főként anyukák vettek részt, akik közül sokan a gyerekeiket is magukkal hozták. Az edzést nem zavarták, hiszen játszósarok is ki van alakítva nekik az edzőteremben.

–  Nyilván nem a boksztól gyógyultam meg, de a felépülésemben sokat segített. – nyilatkozta a Sugóparti Híreknek Erzsébet. Az elején  az egy órás edzésből 30 percet sem tudtam végig csinálni, de lelkileg is megerősített, hogy kibokszoltam magamat. Tavaly júliusban volt az utolsó kezelésem, augusztus közepén kaptam egy tüdőgyulladást és egy hétig kórházban feküdtem.  Szeptemberben kezdtem el először személyi edzésekre járni, és ahogy fokozatosan erősödtem, úgy tudtam beilleszkedni a csoportba. Most már olyan szinten vagyok, hogy tegnap először sikerült 6 km-t lefutnom.

– A betegségedről mit kell tudni, mi lehetett volna a történet vége?

– Akár meg is halhattam volna… Szerencsére nekem nem volt áttétem, de végződhetett volna rosszabbul a történet ha később vesszük észre. Az orvosaim a vitaminokat nem javasolták, azt viszont támogatták, hogy elkezdjek  sportolni. A mozgás mellett persze az egészséges életmód is fontos, így a táplálkozási szokásaimat is megváltoztattam. 

– Két gyermeked van. Hogyan fogadták, hogy lett egy ilyen sportos anyukájuk?

– Szerintem örülnek neki:) Mert nem csak lelkileg tett rendbe,  de mint az előtte – utána képen is látszik alakra is rengeteget fejlődtem, aminek az egész család örül.

Gálos Tamás edző tetovált marcona ember, akit korábban bokszolóként ismertünk (tstvérei a felnőtt magyar bajnok Gálos ikrek Roland és Viktor),  így amellett hogy mi is ez az edzés, arról is faggattuk hogy tulajdonképpen honnan jött az ötlet, hogy belefogjon ilyesmibe.

– Cardio boksz néven fut az egész edzés magában. Benne vannak a boksznak az elemei ötvözve különböző fajta ugrásokkal, guggolásokkal, saját testsúlyos gyakorlatokkal, zsákolással, kombinációs feladatokkal. Az edzések elég kemények, sokszor szinte mint egy rendes ökölvívó edzés, de igazán kitartóak a csajok. Nekem is  van egy kisfiam Zétény, és azért is gondoltam a gyerekes anyukákra, mert sok edzőterem nem engedi be a kisgyerekeket. Azért is csináltam ezt az edzést, hogy később könnyebb is legyen a bölcsödébe – óvodába beszoktatás. Itt ugye közösségben vannak, együtt tudnak játszani, de közben néha be szoktak állni az anyukák mellé is edzegetni, és képességeiknek megfelelően csinálják is a gyakorlatokat.

Gálos Tamás és Zétény

– Az ide járó anyukák csak edzettebbek és jobb alakúak lesznek, vagy ha esetleg megtámadja az utcán valaki őket be is tudnak neki egyet pancsolni?

–  A bepancsoló részt is meg tudják csinálni, meg persze az egészséges életmódnak köszönhetően teljesen megváltozhatnak. Átalakul a testük, mert ugye szülés után sok a felesleg rajtuk, ami miatt bele sem mernek nézni a tükörbe. Sokan nem is érzik magukat ilyenkor nőnek, pedig ez nem helyes, mert egy gyermek születése után ha lehet ilyet mondani még nagyobb nővé válnak mindenki szemében. Emberfüggő, hogy mennyi idő alatt tudnak megszabadulni a feleslegtől, mert ugye kell hozzá egy kis idő. csodát ne várjon senki. Két hét alatt nem fog lefogyni az a ki elkezd hozzám járni edzésre. Hónapok kellenek hozzá egyáltalán, hogy beinduljon az anyagcsere. De vannak olyan anyukáim akik több mint 10 kg-tól szabadultak meg hónapok alatt, amihez persze szükség volt a kitartó edzésre. Egyébként átlagban heti három ilyen tréning van.

– Mióta foglalkozol ezzel az edzéssel és volt-e már rá példa, hogy a kocsma volt törzsvendégei közül is betévedt volna valaki?

– 2 éve csinálom ezt az edzést, ebből egy éve ezen a helyszínen, és persze nem volt olyan amiről kérdeztél, hiszen réges – rég profilt váltott a hely, ami az utóbbi időkben egy tánciskola terme. Ők persze gyakran járnak ide, és tőlük béreljük  a helyiséget.


hozzászólok