2024. 19. Emma

Sport

Sípálya épül Baján!

Antal Tibor | 2018. November 08. 16:23:30 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Szerdán terjedt el a legismertebb közösségi portál egyik bajaiakat tömörítő csoportjában, hogy Baja határában a Monostori úton  a Tüzép után pár száz méterrel egy négy évszakos műanyag tanuló jellegű sípálya fog épülni, amihez villanyvilágítás is fog tartozni. Az építkezést egyébként az 51-es útról is láthatják a közlekedők. Sokaknak tetszett az ötlet, mások szerint viszont elfeledvén, hogy egy bajai vállalkozás beruházásról van szó, inkább útfelújítást és hasonló fejlesztéseket látnának szívesen.

 

 

Pedig egy 100%-ban céges beruházásról beszélhetünk, amiben sem állami sem önkormányzati, sem pályázati pénz nincs. Mint Halmosi Zoltántól megtudhattuk, a terület már negyed százada az övé, viszont most lettek adottak a feltételek, hogy belekezdjenek egy ilyen szokatlan ötlet megvalósításába is.

 

 A terület eddig családon belül az unokák birodalma volt

 

Az ötlet onnan jött, hogy egyrészt a család hobby szinten járt síelni, másrészt a terület erős lejtése adta magát, hogy ilyen célra fel lehetne használni. Magyarországon egyébként 30 – 40 hasonló pálya üzemel, többségében a fővárosban és környékén, és alföldi területeken. A pálya talaja egyébként egy a műfajban vezető szerepet betöltő angol világmárka terméke, amit egy lengyel cég épít meg lengyel munkásokkal. Tehát nem arról van szó, hogy azért külföldi munkaerő dolgozik a terepen, mert az olcsóbb lenne, hanem mert nincs olyan hazai cég akinek tapasztalata lenne ebben a technikában.

 

 

Az 50 méter hosszú 15 méter széles pálya mellett egy sífelvonó lesz, amit a síelők és a snowboardozók is használhatnak, a tubing nevű gumikarikával szánkázók  pedig a másik oldalon jöhetnek fel. Nekik egyébként a tervek szerint később külön pályát is létesítenek, hagyományos szánkóval nem lehet majd használni a létesítményt.

 

 A pálya alatti tó hasznosítására is már vannak ötletek

 

A sípálya megépítését azonban a tervek szerint évszakonként más élményelemek is fogják követni. A pálya alatt például egy gyönyörű tó van, melynek sportos kihasználására már megvannak az ötletek. Jó hír az apukáknak, hogy a nagyobb síparadicsomokhoz hasonlóan itt is lesz „hütte” azaz büfé a pálya lábánál, valamint konténer jellegű beléptetőt, és parkolót is fognak létesíteni az autóval érkezőknek.

 

 

 

Ott jártunkkor a zöld rácsos műfű jellegű borítás felső részét rakták le, amivel lefelé fognak haladni a szép sorban. erre már nem fog más kerülni, a pálya végén az úgymond majomfogó háló tölti be a biztosító szerepet. A tervek szerint pár héten belül befejeződik az építkezés, utána decemberben jöhet a tesztüzem, és januárban akár meg is nyithatja kapuit a nagyközönség felé. A pályát természetesen havas állapotban is lehet használni, de nagy előnye hogy a hóelem nem feltétlenül szükséges hozzá, ami nálunk többnyire  sportolásra alkalmas mennyiségben télvíz idején is ritkaságszámba megy.

 

 

Azzal kapcsolatban is érdeklődtünk a Halmosi Zoltántól, hogy a jégpályához hasonlóan megegyezés szerint délelőttönként szervezett keretek között a különböző iskolák is használhassák a pályát, amire azt a választ kaptuk, hogy még egy nagyon új történetről van szó, a gyerekek sportolási lehetőségének szélesítésére ez is jó megoldás lehet.

 

Facebook galériánk:

https://www.facebook.com/pg/sugopartihirek/photos/?tab=album&album_id=2535583926481644&__xts__%5B0%5D=68.ARCi-FAfsWNNhPR5Q9SC6OidWUKFQ80CnuiTWHdrVKEXaUH2Y8pY0MORbuFf5ouQ44cMInIDDsQkUdfBPn2rS0xLlhVBrK2J0IB7fpDrh8qvSeElEhdwvn5n_9UL6WBVuG2UzNwSnPNcD193FcD6Q8wRj-rYex3GaO_cuPJQwqatPx4gAo2BHhe_IH8mD67Q3amxkIUpKWg&__tn__=-UC-R

 

 

 

 


hozzászólok