2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Mi történt a megyei II. osztállyal?

Antal Tibor | 2022. Augusztus 15. 09:06:36 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Bátran állíthatjuk, hogy évtizedeken keresztül a megyei II. osztály déli csoportja volt a környék legjobb labdarúgó bajnoksága. No, nem az egetverő színvonal miatt, hanem mert ebbe a bajnokságba játszott szinte mindenki aki a környékben valamit is számít. A megyei I. osztályt ritkán vállalták a feljutó csapatok, aminek több oka is volt. Egyrészt a nagyobb költségek, a több utazás – edzés, de ami talán legtöbbet nyomott a labda, a szurkolókat nem is érdeklik annyira a számukra ismeretlen északi települések vendégjátéka, akiket a nagyobb távolságok miatt drukkereik is kevesebben kísérnek el. Csak hogy pár példát mondjunk a Lajosmizse, a Kunszállás a Tiszakécske második gárdájának látogatása senkit sem hoz lázba Érsekcsanádon, Nemesnádudvaron, Sükösdön vagy Mélykúton, az egymás elleni rangadók viszont sok embert kivonzanak a pályák szélire. A Sükösd – Érsekcsanád “El clasicon” pár éve 800 embert számoltunk össze, és akkor az idősebbek emlékezhetnek rá mi volt korábban egy Gara – Vaskúton, egy Csávoly – Felsőszentivánon, vagy egy Bácsbokod – Bácsborsód szomszédvári rangadón.

Sükösd – Érsekcsanád 2018.

A megyei III. osztályból is többen fel akartak jutni, hogy részesei legyenek ennek a hangulatnak. Azonban egy nagy különbség a két bajnokság között, hogy míg a megye 3-ban nem szükséges ifi csapatot indítani, a megye 2-ben és attól feljebb már igen, sőt egyre nőnek a kötelezettség. Ezért aztán nem mindenki vállalta korábban sem a megyei II. osztályt, a létszámmal viszont ennek ellenére nem volt probléma. Szinte évtizedeken keresztül megvolt a maximális 16-os létszám. A 2019/20-as idényre csökkent ez le 14-re, majd egy évvel később már csak 12 gárda nevezett, az idei szezonban pedig nem több, mint 9 (!) csapat vesz részt a leendő vármegye 2-ben, amik közül 2 gárda ráadásul nem is őshonos a csoportban, hanem messzebbről lett ide sorolva. Gondolunk itt a megyei I. osztály évekig meghatározó alakulatára a Kiskunhalasra, illetve a megyei III. osztály nyugati csoportjának győztesére, a Főnix Foktőre.

A drasztikus létszámfogyáshoz az is hozzájárul, hogy a Bajai LC mellett – akik megye 2-es, megye 3-as szereplése nyilván csak a kényszer szüleménye volt- a Kunbaja is vállalta a magasabb osztályt. Ennek ellenére komoly a visszaesés, melynek okairól a csapatok képviselőit, edzőit, játékosit kérdeztük, akik sok mindent elmondtak. Mivel volt olyan is közöttük (a többség nem) aki neve elhallgatását kérte, így név nélkül tesszük közzé az egészet.

Első vélemény:

-Úgy gondolom, hogy ez egy elég összetett téma.

1. Népesség csökkenés, ami kevesebb gyereket, fiatalt eredményez. De szerintem most leginkább nem ez áll a háttérben mivel 2010-től már elindult ez drasztikusan és úgy gondolom 3-4 éve megállt és stagnál ez a folyamat. De egy biztos, kevesebb a gyerek mint régen, de ez már az elmúlt tíz évre igaz még is több csapat volt eddig. Inkább itt az ok a társadalom elkényelmesedik és már nincs kedvük semmihez!

2. Állami támogatás, soha nem volt még ennyi lehetősége a sportcsapatoknak mint az elmúlt 10 évben (Tao, Magyar falu pályázatok, stb). Aki ezt jól használja fejlődik és fennmarad. Úgy gondolom ezt erre is találtak ki, de ez elferdül több csapatnál is. Hogy miért!? Pénz! Egyszerűen kinyerik ezen támogatásokat játékos fizetésekre és egyéb el nem számolható vagy focihoz nem köthető dologra! Aki kicsit ért hozzá és körbenéz látja ki hogyan és milyen jól használja ezen támogatásokat. Szerintem 4-5 csapat (falu is) jól tudja csinálni akkor bárki. Itt azért az 1.500 fő alatti településekre nem mondanám mivel ők más kalap. Támogatás másik gondja, hogy jobban kellene támogatni az utánpótlás nevelő klubokat, ami elvileg még van, de szerintem meg kellene rajta javítani. Lehet vitatkozni velem mert jön a támogatás, de nem teljesen jó mértékben és jól felhasználva. Ezt nem feszegetnem tovább…..

3. Kell egy vagy két hülye! Igen hülye mert aki felvállalja azt,hogy irányít egy sportkört és intéz mindent (Tao, Pályázatok és egyéb támogatások gyűjtése) az megszakad. Ezen személyeket nem becsülik meg mindenhol, gyakran éri őket támadás hogy biztos a Tao pénzt költik, rosszul csinálják, nem csinál semmit stb. Pedig ez egy életforma jó magam játszom, edzősködöm, pályázatokat írok,valósitok meg és számolok el. Emellett felfestem a pályát, pályagondnok vagyok ha kell, sportbált szervezünk amibe pakolok is stb. És a környékbeli falvakban ugyan ezen emberek megtalálhatóak akik (akár többen is ha szerencséjük van) megtesznek mindent hogy egy falusi vagy kisvárosi csapat életben maradhasson. Nagyon nagy munka és egyre kevesebben vállalják be, és ez sokszor a megbecsülés és támogatás hiánya.

Második vélemény:

-Én leginkább abban látom hogy öregszenek ki a régi játékosok és nem jön a megfelelő utánpótlás. A mai fiatalok inkább Playstationon játsszák a focit nem kint a pályán.

Harmadik vélemény:

-Az egyik fő gond, hogy azért mennek/mentek pénzek ezen a szinten. Ahol van még ott van foci, ahol nincs vagy nem szeretnének már beletenni ott nincs csapat. Nyilván azért van olyan csapat ahol kisebb pénzt igényel,de van ahol többet. Másik oka, hogy a fiatalokat már annyira nem érdekli mint minket érdekel. 17-18 évesen abbahagyják a futballt. Nem járnak, mert minden más fontosabb és nincs utánpótlás felfelé. Amíg a 30-as éveikben járó játékosok viszik a csapatot addig jó, utána mi lesz nem tudom. Rossz úton járnak a fiatalok ebben a tekintetben. Van , akit hetekig nem láttunk pedig pár éve még a felnőttben is játszott 16 évesen. Most meg az ifiben is csere kb.

Negyedi vélemény:

-Sajnos sok csapat nem engedheti meg, hogy bármilyen utánpótlást tudjon indítani, ami jelenleg még feltétel a megye2-ben való induláshoz. Illetve szerintem nagyon ritka, hogy egy településen idegen játékosok nélkül (legyen az magyar vagy külföldi) összejöjjön annyi ember és olyan minőségű keret pénz nélkül, hogy megérje küzdeni a nagyobb költségvetéssel rendelkező egyesületekkel.

Ötödik vélemény:

-Azt gondolom, hogy több csapat is létszám gondokkal küzd! Ez is egy érdekes téma, hogy miért, de ez lehet az egyik oka, hogy fogynak a csapatok! Egy kicsit megcáfolva az előző mondatom , a megye 3-ba majdnem dupla ennyi csapat nevezett. Kérdés, hogy a feljutók az utánpótlás hiánya vagy a következő év biztos sikeressége miatt nem vállalták a magasabb osztályt! Szerintem a következő években is várhatóak visszalépések és kicsit átalakulnak a bajnokságok! Akiknek ebben a tekintetben nincs félni valója azok a csapatok, akik már a korábbi években a helyi játékosokkal indultak neki a bajnokságnak és bátran nyúltak a fiatalokhoz! pl: Érsekcsanád, Nemesnádudvar vagy a hasonló koncepcióra építő Vaskút.

Dusnok – Nemesnádudvar rangadó sem rossz

A vélemények közül többen összecseng, hogy fogy a csapatok játékos létszáma, és nyilván itt a kisebb települések vannak hátrányban. Van hogy ezt a problémát más is előidézi (például hogy idegeneket szerződtetnek a helyiek helyett, akik emiatt lemorzsolódnak). de akinek van még véleménye ne tartsa magában. De ami biztos: a megyei II. osztály déli csoportjának bajnoksága augusztus 27-én indul mindössze 9 csapattal, akik az eddig megszokottól eltérően háromszor fognak játszani egymással a szezonban. Hasonló kis létszámra nem emlékszünk, és szerintünk nem is volt. Északon sem jobb a helyzet, ott az idén 10 gárda kezdi meg a pontvadászatot.

hozzászólok