2024. 23. Béla

Sport

Halászlé Kupa botrány: Shane Tusup válaszolt

Antal Tibor | 2017. November 28. 13:42:50 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Mint korábban beszámoltunk róla, vasárnap egy nem mindennapi incidenssel zárult a Halászlé Kupa úszóverseny a Bajai Sportuszodában. Shane Tusup, Hosszú Katinka férje, egyben az Iron Aquatics edzője kikelt magából, és trágár szavakat használt, amiről Pass Ferenc, a verseny fő szervezője (egyben Katinka korábbi edzője) így számolt be facebook oldalán:

 

Hogy mi jár a fejemben? Hm…hát azt konkrétan nem írnám le, de azért megpróbálom disztingváltan.
26 éve vagyok úszóedző, sok éve versenybíró, és hacsak a Halászlé kupákat számolom 15 éve szervezek versenyeket. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sikerrel. Voltak problémáim versenyzőkkel, követtem el hibákat, bár jelen esetben amiért most billentyűzetet ragadtam semmilyent sem, volt konfliktusom edzőkkel és nézőkkel. Azt gondolom minden vélt, vagy valós sérelmet kulturáltan és normális emberi hangnemben kezelni tudtam kollégáimmal karöltve.
Az, ami ma történt, viszont túl megy minden határon.
A versenyünk legutolsó futamában, a vegyes váltóknál öt csapat ugrott medencébe. A rajtjelre 4 csapat elindult, az Iron Aquatics versenyzője valamilyen oknál fogva nem reagált a hangra, és 2-3 másodperc elteltével indult el. A csapat világhírű vezetőedzője ezt követően kivetkőzve önmagából, minden erkölcsi gátat áthágva, ismételten tanúbizonyságot tett magas intelligenciájáról. Mindkét középső ujját a magasba tartva, “thank you…” majd később “fuck you mr Pass” felkiáltásokkal kommentálta végig a futamot. Akik látták döbbenten nézték shane tusup (elnézést kérek Nemecsek Ernőtől) magánszámát.
Sajnálom, hogy ezt többeknek végig kellett nézni.
Az Iron csapata továbbra is szívesen látott vendég nálunk, a vezetőedzőjükre ez nem vonatkozik.

 

Shane Tusup Bakos Lászlóval a Halászlé Kupán Fotó:Shane Tusup facebook oldala

 

A 24.hu megkereste Sass Katalint a versenybíróság elnökét, akitől az iránt érdeklődtünk, történt-e valami szabálytalanság, ami kiválthatta Shane Tusup indulatos viselkedését.

Teljességgel érthetetlen Shane Tusup kirohanása. Sem a versenybírók, sem a rajtbíró – aki egyébként maga Pass Ferenc volt – részéről nem történt szabálytalanság, ahogy műszaki, technikai hiba sem zavarta az indítást. Alighanem a szülők hangos szurkolása és a 10-11 éves kislány rutintalansága együttesen okozhatta azt, hogy beragadt és csak 2-3 másodperccel a többiek után rajtolt el

– fogalmazott Sass Katalin.

 

 

 

Nos, ma éjszaka Shane Tusup ezt írta a történtekről saját facebook oldalán:

 

 

 

Kedves lányok, Rebeka, Szandra, Liza, Réka!

 

Milyen fantasztikus verseny volt a tegnapi!
Az utolsó számhoz érkeztünk, és Ti mindent be akartatok adni, még egyszer utoljára megmutatni, mit tudtok, hogy győzelemmel zárjátok az eseményt.
Aztán ahogy én és a helyszínen szurkoló szülők legnagyobb része is látta, rosszul rajtoltatták el a versenyt. Van egy íratlan szabály az úszásban: miután minden úszó mozdulatlanul áll a rajtkövön, és elhangzik a “Felkészülni!” vezényszó, a startbíró az emberi szervezet számára legideálisabb 2-5 másodperces időszak között indítja el a futamot. Ezúttal viszont pillanatokkal a felhívás után elrajtoltatták az úszókat, ami egyáltalán nem fair, pláne, ha fiatalok úsznak egy versenyen.
Láttam, hogy lemaradtunk az indításról, de biztos voltam benne, hogy a hibás rajt okán, és a fair verseny biztosítása érdekében vissza fogják lőni a futamot. Amikor rájöttem, hogy a szervezőknek nem áll szándékukban ezt tenni, rátok kiabáltam, hogy induljatok el.
Tudjátok, hogy maximalista vagyok, az Iron Team mindig a lehető legjobbra törekszik. Amikor úgy éreztem, hogy a versenyzőimmel sportszerűtlen módon jártak el, reagáltam. Megtettem, és meg fogom tenni bármikor, amikor így érzem. Talán a pillanat hevében nem a legmegfelelőbben reagáltam, de ismertek. Más profi sportágak vezetőedzőitől tanultam a szakmát, akik sohasem hátrálnak meg, és bárkivel szembeszállnak, ha megsértik a csapatukat. Igen, kiálltam és megpróbáltam megvédeni a sportolóimat, amikor úgy éreztem, hogy egy rossz döntés miatt kárba veszhet a felkészülésük, mert egy igazi edzőnek ezt kell tennie.
Négy méter hátrányban voltunk a rajtnál. És amit Ti, lányok tettetek azután a néhány másodperc után, a világot jelenti számomra, mert tegnap mindnyájan megtanultátok, hogy sohase adjátok fel, ne foglalkozzatok semmilyen külső körülménnyel, csak harcoljatok, történjék bármi.
Megtanulhattátok volna mindezt úgy is, hogy a negyedik, harmadik vagy második helyen végeztek, de a küzdeniakarásotokkal és az egész Aquatics-csapat buzdításával mindenkit megelőztetek, és megnyertétek a futamot.
Büszke vagyok, hogy az edzőtök lehetek, és ígérem, megvédelek benneteket, akárhogy is lesz.

 

Shane

 

 

Korábbi cikkünk:

http://sugopart.hu/sport/shane-tusup-maganszama-a-halaszle-kupan

 

 

 

 


hozzászólok