2018. július 16. Valter

Nagyvilág

Új légkondicionálót találtak fel

Portfolio.hu | 2018. január 11. 20:53:35 | Utolsó frissítés: 6 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Ami 40 százalékkal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél.

 

Új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenleg használatos technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét – számolt be erről a portfolio.hu (https://www.portfolio.hu/vallalatok/uj-legkondicionalot-talaltak-fel-ez-atirhatja-az-emberiseg-jovojet.3.273243.html). A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 százalékkal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél. 

A szingapúri állami egyetem kutatói új eljárást találtak a levegő hűtésére. Az eljárásban a víz képezi az egyetlen hűtőközeget a berendezésben. Az új klímaberendezés 18 Celsius-fokos hőmérséklet elérésére alkalmas. A technológia további előnye, hogy a levegőből a párátlanítás révén jelentős mennyiségű tiszta vizet állít elő (a hűtéshez használt vízmennyiség 15-szöröse), ami az ivóvíz-ellátási nehézségekkel küzdő Szingapúrban ugyancsak nem mellékes szempont de a mindenki másnak is nagyszerű hír!

 A klímaberendezések iránti globális kereslet - nagyrészt éppen a klímaváltozás miatt meredeken emelkedik. Sajnos a légkondicionálók a nagy energiafogyasztásuk és a bennük alkalmazott agresszív üvegházgázok miatt hatalmas mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. Becslések szerint az új technológia bevezetése önmagában 1 fokkal mérsékelheti az emelkedés mértékét, ami nagy jelentőséggel bírhat.

A fejlesztők nem elégedtek meg az eddig elért eredményekkel, és folytatják a munkát a technológia tökéletesítése érdekében, illetve olyan intelligens funkciók beépítésén, mint az energiahatékonyság valós idejű nyomon követése. 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment