2024. 29. Gedeon, Johanna

Nagyvilág

2020 után nem tömi majd ki pénzzel az EU Magyarországot

MTI nyomán | 2018. Január 11. 12:00:01 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Nagy-Britannia távozásával mintegy 12-14 milliárd euró éves bevétel esik ki az Európai Unió költségvetéséből, ezért az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem (GNI) jelenlegi nagyjából 1 százalékos hozzájárulását a jövőben legalább 1,1 vagy 1,2 százalékra kell emelni – jelentette ki Günther Oettinger uniós költségvetési biztos szerdán a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés bizottsági megbeszélését követően.

 

 

A biztos – az MTI tudósítása szerint – több olyan kijelentést is tett, amelynek biztos nem örül Orbán Viktor, aki pénzért nagyon szeret menni Brüsszelbe, miközben itthon vívja a szabadságharcát:

 

– Az egyik legnagyobb nettó befizető ország kilépését követően jelentkező költségvetési hiányt az uniós bizottság elképzelése szerint nem hitelek révén, hanem főként tagállami befizetésekből kell pótolni, a maradék pedig megszorításokból, illetve más programokra szánt pénzek átcsoportosításból lesz fedezhető.

– Elmondta, a bizottság a hiányzó pénzek pótlására saját erőforrásokat mozgatna meg, ezért újabb adók bevezetést is javasolni fogja. Ilyen lenne az úgynevezett műanyagadó, amely arra sarkallja majd Európát, hogy többek között a tengerek védelme érdekében visszaszorítsa a műanyaghasználatot. Emellett a jelenleg nemzeti bevételnek számító európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerből származó összegeket is az uniós költségvetésbe sorolnák, mivel a bizottság véleménye szerint a klímavédelem közös uniós politikán alapul.

 

És a legfontosabb: a tagállamoknak ennek megvalósíthatósága érdekében bizonyos megszorításokat el kell majd fogadniuk, amelyek főként a közös agrárpolitikát és a kohéziós pénzeket érintik – fejtette ki a költségvetési biztos.

– A kiadások hatékonyságát is megvizsgálják, mivel el szeretnék érni, hogy minden uniós kezdeményezés megtérüljön és hosszú távon is hozzon eredményeket. Az uniós programokra és kezdeményezésekre egységes szabálykönyvet hoznak létre, amelyek egyebek mellett megakadályozzák a korrupciót és csalást, illetve növelik az átláthatóságot.

 

 

 


hozzászólok