2024. 14. Örs, Stella

Nagyvilág

Nehéz szavakat találni erre

MTI | 2020. December 15. 16:28:48 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:ovf.hu

Szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.
A bejelentés után a KDVVIZIG munkatársa helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban – ismertették a kommünikében.


A tájékoztatás szerint szombaton 13 órától a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatására speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről azért, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat.
Munkatársaik – folytatták – a Ráckevei-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek.


A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen – számolt be az OVF.
Hozzátették, hogy a munkákban az OVF és a KDVVIZIG mellett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai is részt vesznek. A teljes műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.
A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

A keddi közlemény:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágnál a hétvégén történt olajszennyezés felszámolásán a vízügyes szakemberek – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

    A közleményben emlékeztettek, hogy hétfőn is folytatódtak az OVF által végzett vízminőségi kárelhárítási munkálatok a Ráckevei-Duna-ágnál, ahol a hétvégén történt hatalmas környezetszennyezés. A vízügyes szakemberek a nemzeti park képviselőivel egyeztettek a helyszínen, mivel a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll.
    Mindezek miatt a kármentesítést úgy végzik, hogy a munkagépek a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de a szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.


    A gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a nem szennyezett részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, szintén a szennyezés továbbvitelének megakadályozása érdekében.
    Az OVF munkatársai figyelembe veszik a nemzeti park szakértőinek véleményét az ideiglenes kármentesítő út kialakításánál is, amelynek építése elkezdődött. Az utat a védekezés végével visszabontják, a területet pedig helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját.
    Mindezeket szem előtt tartva hétfőn a vízügyes szakemberek a növényzetben megrekedt olaj eltávolítása érdekében kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket. Vasárnap óta vákuumszivattyús eszközök segítségével folyamatosan távolítják el az olajat a víz felszínéről: hétfőn 4 darab 1000 literes tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják. A szennyezés beeresztésének pontos helyét a vízügyes szakemberek ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni.


    Az OVF korábbi közlése szerint szombaton érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-Dunába (RSD) torkollik. A bejelentés után a vízügyes szakemberek szombaton 13 órától kezdték meg a szükséges beavatkozásokat.
    A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – olvasható az OVF korábbi közlésében.

   

hozzászólok