2018. június 25. Vilmos

Nagyvilág

Meghalt a Cranberries énekesnője

www.hvg.hu | 2018. január 16. 11:15:23 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

 

46 éves korában meghalt Dolores O'Riordan, az ír The Cranberries énekesnője – írja a Telegraph.

Az énekesnő menedzsere hétfőn közleményben tudatta a halálhírt, amelyben azt írta, hirtelen érte a halál O'Riordant Londonban, aki éppen egy felvételen dolgozott a brit fővárosban.

 

 

A Daily Mail szerint a hotelszobájában halt meg, de a halál oka egyelőre ismeretlen. A lapnak a londoni rendőrség megerősítette, hogy O'Riordant a hotelszobájában találták meg reggel 9-kor, de a halál okára egyelőre nincs magyarázat.

Írország elnöke is megszólalt az énekesnő halálhíre hallatán - Michael Higgins azt mondta, Dolores O'Riordan "óriási hatást gyakorolt az ír és a nemzetközi popzenére" és, hogy "halála nagy veszteség az ír zene, az ír zenészek és előadóművészek számára", írja a Rolling Stone, mely még 1995-ben azt írta a Cranberriesről, hogy "Írország legnagyobb zenei exportcikke a U2 óta".

 

The Cranberries. Zombie

 

 

 

A Cranberries 1989-ben alakult The Cranberry Saw Us néven - az eredeti énekes 1990-ben kiléptt, O'Riordan pedig hirdetés útján került az együttesbe, mely Cranberries néven 1991-ben jelentette meg bemutatkozó hanganyagát, az Uncertain című EP-t.

Ezt 193-ban követte az Everybody Else Is Doing This, So Why Can't We című album, rajta a Dreams és a Linger című dalokkal. A nagylemez előbb lett sikeres Amerikában mint éppen a britpopba masírozó brit szigeteken. És egyáltalán: ekkor még nem látszott, hogy a Cranberriesből a 90-es évek sikerzenekara lesz.

De az lett. Az 1994-es No Need to Argue már elhozta az áttörést, főként a Zombie című dalnak köszönhetően, melyből hatalmas MTV-sláger kerekedett.

A sikert csak tovább vitte az 1996-os To the Faithful Departed című album, mely egyben a zenekar pályafutásának törését is elhozta. O'Riordan - aki egyébként gyerekkori szexuális abúzus áldozata - nem bírta a sztársággal járó terheket, a zenekar le is mondta aktuális turnéja egy részét, miközben a sajtó az együttesen belüli konfliktusról cikkezett.

Három év szünet következett, mely után a zenekar kihozott még két sorlemezt (Bury The Hatchet, Wake Up and Smell The Coffee), ám a második megjelenése után két évvel, 2003-ban már nem szünet, hanem feloszlás jött.

O'Riordan két szólóalbumot is kiadott, majd a Cranberries közel egy évtizeddel később, 2011-ben kezdte újra. A Tomorrow című kislemezzel tértek vissza, ezt követte 2012-ben a Roses című új album, mely a zenekar korai hangzásához kanyarodott vissza.

Egy évvel később O'Riordan beperelte zenésztársát, Noel Hogant, de, hogy miért, az sosem derült ki - az ügyet két évvel később törölték. 2017-ben a Cranberries elkészítette utolsó lemezét (Something Else), egy akusztikus albumot, a legnagyobb slágerekkel. A zenekar kisebb koncerttermekbe szervezett turnét, intimebb, vonószenekaros körítéssel, ám a turnét májusban le kellett állítani O'Riordan egészségügyi problémái miatt, és a júliusi amerikai koncertkörút sem indulhatott el, mert az énekesnő állapota nem javult eleget.

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment