2018. május 26. Fülöp

Nagyvilág

Emlékezzünk a doni hősökre!

MTI | 2018. január 12. 17:49:44 | Utolsó frissítés: 4 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A 75 évvel ezelőtti doni katasztrófa magyar hőseiről emlékeznek meg hétvégén országszerte.

 

 

Nem igaz az a negatív legenda, mely szerint a 2. hadsereget abban a tudatban állították össze, hogy úgysem fog visszatérni.

- mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Az ország egész területéről sorozták a katonákat és az ország teljesítőképességéhez képest fel volt szerelve. A szemben álló szovjet hadsereghez képest nem - tette hozzá az államtitkár.

 

Ott a messzi Donnál, dokumentumfilm:

 


    Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a Donnál harcoló magyar katonák felszerelésével kapcsolatos viták kapcsán a tévéműsorban az emelte ki: a teljes magyar haderő harmada lehetett a 2. hadsereg, mely a teljes magyar fegyverzet felét megkapta.
    A fegyverzet minősége egy "más kérdés" - jegyezte meg.

 


    Általában a magyar hadsereg annak a feladatának megfelelt, hogy a szomszédos, hozzá hasonló államok haderejével képes legyen felvenni a harcot. A szovjet vagy német birodalom hadseregével azonban nem volt egyenrangú - mutatott rá a szakember.
    Kovács Vilmos a 2. hadsereg veszteségei kapcsán kifejtette: a katonai veszteség fogalmába mindazokat beleszámítják, akik másnap nem tudnak harcba indulni, tehát a halottakon kívül a sebesülteket, fogságba esetteket, eltűnteket. Ez a mintegy 200 ezer fős 2. hadsereg esetében a doni hozzávetőleg 125 ezer fő volt, amiből a jelenlegi kutatások szerint 47-50 ezer lehetett a hősi halott.

 

 

A doni katasztrófa túlélőivel Sára Sándor filmrendező készített dokumentumfilm sorozatot, melynek epizódjai szintén fellelhetők a legnépszerűbb videómegosztón.

 

A sorozat 3. epizódja:

 

 

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment