2018. július 16. Valter

Nagyvilág

Tényleg káros a szexuális egészségünkre, ha túl sokat biciklizünk?

MTI,BBC | 2018. január 13. 09:18:03 | Utolsó frissítés: 6 hónapja

 

Korábban születtek olyan álláspontok, miszerint a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére. A BBC által közölt friss kutatás szerint azonban nem kell félni, a bringázás előnyei sokkal jelentősebbek az esetleges hátrányoknál, a kerékpáros munkába járás például "felére csökkenti a rák kockázatát".

 

 Az Euro 6-os kerékpárútnak köszönhetően szezonálisan rengeteg a kerékpáros turista Baján is

 

A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben szexuális és húgyúti egészségükről számoltak be. A három csoport egészségi állapota a két területen nem mutatott jelentős különbségeket, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre. Nem volt szignifikáns különbség a szabadidős és nagy intenzitással edző – több mint két éve, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő – kerékpárosok között.

 

Román triciklisek a Sétáló utcában

 

A Journal of Urology című szaklap friss számában közölt és az MTI által is szemlézett tanulmány szerzői szerint a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, melyek adataival összevetették volna a kerékpárosokét, valamint a résztvevők létszáma is kicsi volt.

 

 A spanyol úr épp Tibetbe tart

 

"A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja. Az egészségi előnyök, melyeket a biciklisek élveznek, messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat" – mondta Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Azt is megállapították, hogy a kerékpárosoknak statisztikailag szignifikánsan magasabb volt az esélye a nemi szerv zsibbadására, ám ha a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában állnak, a kockázat jelentősen csökken. A kutatók a jövőben azokat szeretnék megvizsgálni, akik több ilyen zsibbadásról számoltak be, hogy megtudják, vajon a probléma későbbi egészségügyi gondok előfutára lehet-e.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment