2020. Október 26. Dömötör

Nagyvilág

Elég brutális, hogy mennyi ember hal meg ma Magyarországon rákban

| 2018. Feburár 05. 19:01:46 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Az ellenzéki pártok közül gyakorlatilag csak az LMP közölt eddig a választási kampány során olyan elképzeléseket, amelyekkel külön foglalkoznának a rákos megbetegedések kezelésének helyzetével. Holott ez egy kiemelten fontos probléma Magyarországon, hiszen évente 30 ezer ember hal meg ilyen betegségekben. Néhány fontosabb megállapítás az LMP ötleteiből:

– A párt praxisközösségeket hozna létre, csökkentené a légszennyezést és élelmiszerkönyvi szigorításokat vezetne be, a stadionépítések helyett pedig tornaterem-építési programra és a felnőtt lakosság testmozgására költene.

– Az LMP megszüntetné a rákkezelésben tapasztalható területi egyenlőtlenségeket: minden ellátóhelyen számítógépekkel kellene felügyelni az infúziós keverékek hatóanyag-tartalmát, továbbá garantálni kell az egyedi méltányossági kérelmek 8 napon belül történő elbírálását.

– Radikális szemléletváltásra van szükség az egészségügyben: minden népegészségügyi statisztika igazolja, hogy jóval több pénzre van szükség az ellátórendszerben és sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Magyarországon továbbra is kimagasló a daganatos megbetegedések aránya: évente több mint 30 ezer ember, tehát egy Szekszárd méretű város lakossága hal meg rákban. Európán belül Magyarországon a legrosszabbak a mutatók, a 65 év alattiak körében kétszer annyian halnak meg rákban, mint a kontinens másik felén. A kormány pár éve két hetes diagnosztikai határidőt ígért, ami a feltételek hiányában a mai napig nem valósult meg.

–35 milliárdot forintból az ország negyven pontján a párt olyan praxisközösségeket hozna létre, amelyek segítséget nyújtanak az életmódváltásban, így komoly szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések megelőzésben. A párt légszennyezést csökkentő intézkedéseket, élelmiszerkönyvi szigorításokat és alkohol-szabályozást vezetne be, standionépítések helyett pedig tornaterem-építési programra és a felnőtt lakosság testmozgására költene, amelyekkel a rák típusától függően, 10-60 százalékkal csökkenteni lehetne a rákbetegségek előfordulását.

– A megelőzés mellett a terápiát is fejleszteni kell, jelenleg ugyanis súlyos területi egyenlőtlenségek vannak mind a sugárterápia elérhetőségében, mint a kemoterápiás kezelések minőségében. Az ellátóhelyek számottevő részén még mindig túlterhelt nővérek állítják össze az infúziós keveréket, míg vannak olyan kórházak, ahol számítógépes rendszer vezérli az egész folyamatot, és százszázalékos pontossággal állítja össze a hatóanyag-tartalmat. Az LMP szerint az ország minden területén ugyanolyan színvonalú ellátást kell biztosítani, és az egyedi méltányossági kérelmek 8 napon belül történő elbírálását is garantálni kell, jelenleg ugyanis a gyógyszeres kezelést megelőzően csupán az adminisztráció 3 hetes várakozást jelent.

Sorosozás helyett olykor érdemes lenne valódi szakpolitikai vitákat is folytatni. Hogy ez nincs így, az elsősorban nem az ellenzék felelőssége manapság.

 


hozzászólok