2020. November 29. Taksony

Nagyvilág

Ez Baján is jól jöhetne

MTI | 2018. Feburár 05. 15:56:28 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte csütörtökön az Európai Bizottság. A brüsszeli testület az első sikeres európai polgári kezdeményezés – amely az ivóvíz, mint alapjog uniós jogba foglalását irányozza elő – nyomán nyújtotta be a jogalkotási javaslatot – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A Right2Water elnevezésű kezdeményezés keretében 2014-ben 1,68 millió hitelesített aláírást gyűjtöttek össze tucatnyi tagországban annak érdekében, hogy minden uniós polgár számára elérhetővé váljon a tiszta, biztonságos és megfizethető ivóvíz, illetve a csatornahálózat. “Az emberek tisztán és érhetően hallatták a hangjukat” – mondta Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

 

 

A javaslat értelmében javítani kell a vízminőséget és az ivóvízellátás biztonságát, továbbá bővíteni kell a hozzáférést mindenki, különösképp a veszélyeztetett, marginalizált csoportok számára. Ez a gyakorlatban egyebek mellett azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani ivóvizet biztosító berendezéseket, valamint tájékoztatni kell a lakosságot a víz minőségéről, és ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására.

Az Európai Bizottság rámutatott: a palackozott víz fogyasztásának csökkentésével évi több mint 600 millió eurót spórolnának meg az európai háztartások, ráadásul kevesebb lenne a hulladék, így a tengeri műanyagszennyezés mértéke is mérséklődne.

Jyrki Katainen gazdasági növekedésért felelős uniós biztos kijelentette: az új szabályok csökkenteni fogják az energiafogyasztást és a vízpazarlást.

 

 

 


hozzászólok