2021. 16. Gusztáv

Magazin

Újabb sváb betelepedők?

Antal Tibor | 2019. Július 07. 17:20:11 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Fotó:Kunsági Judit Rita

 

A török kiűzése után  a svábok jelentős része úgy telepedett le az elnéptelenedett magyarországi területekre, hogy egy fából készült hajóval, egy úgynevezett ulmi dereglyével érkezett a Dunán, majd annak anyagát felhasználva épített házat családjának már nálunk. Aki ma a Duna- vagy Sugó-parton járt, az 300 év után újra láthatott ilyen jelenséget (legalábbis az első felét), ugyanis, egy “ulmer schachter” kötött ki a Sugón.

 

Fotó:Sipos Kálmán

 

Mint Csorbai Pétertől megtudhattuk, ezúttal nem betelepülésről van szó:

 

– Ők a Donaufreunde Ulm egyesület tagja, és 21-en érkeztek. Minden évben megtesznek egy nagyobb távolságot a Dunán, ezúttal Budapesttől Belgrádig utaznak. Hozzánk ma délután érkeztek, megnézték a mi épülő dereglyénket, felültettük őket a városnéző kisvonatra, és egy jó bajai halászlével is megkínáltuk őket. Holnap reggel indulnak tovább.

 

 Fotó:Sipos Kálmán

 

A hajó egyébként külsőre az eredeti mása, de természetesen motorral is rendelkezik, hiszen a visszafelé vezető utat is meg kell tennie, az meg anélkül elég nehézkes lenne. Egyébként július 27-én lesz a Duna-,Menti Svábok Világtalálkozója az MNÁMK-ban, ekkor egy időkapszulát is elhelyezünk az udvarunkon épült hajónál, a hivatalos átadó (a tanösvénnyel együtt) azonban csak október 18-án lesz. – zárta sorait Csorbai Péter

 

 

 

 

 


hozzászólok